Nightwish – Kunst kan je niet dwingen.

Het is vrijdag 21 februari 2020 als ik namens Rockportaal afreis naar het mooie Brussel. Deze keer voor de Nightwish persdag die georganiseerd wordt om hun nieuwe album Human :||: Nature te promoten. Het album zal op 10 april 2020 verschijnen via Nuclear Blast.
In het prachtige Hilton Grand Place begeef ik mij tussen de al aanwezige pers. Deze keer niet in een aparte ruimte maar gewoon volop in de drukte van een hotel lobby waar nog een zit hoekje vrij was. Ik krijg de mogelijkheid om het nieuwe album te luisteren en handjes te schudden met Troy, Tuomas en Floor. Deze keer krijgen we het album niet op discmans maar wel op mp3 spelers te horen. Het nieuwe album geeft genoeg stof tot nadenken en genoeg redenen om Tuomas, brein en toetsenist van de band, een paar leuke vragen te stellen. Wat resulteerde is een top, diepgaand interview met een paar verrassende antwoorden. 
Dank je wel voor jouw tijd en dit interview met Rockportaal.
Geen dank, daarom zijn we vandaag hier.
Je hebt een drukke dag vandaag met het promoten van jullie nieuwe album. Ik vroeg mij af hoe het met je gaat?
Heel erg goed. De promo begon gisteren, dus vandaag is de tweede dag. Praten over ons nieuwe album werkt nu bevrijdend. Het is echt heel leuk om te doen.
Ik heb het album Human :||: nature net geluisterd. Mag ik jou feliciteren met wederom een prachtig staaltje werk wat neergezet is? Ik had het hele album lang kippenvel over mijn hele lichaam!
Wel dat is een goed teken!
Ik ben benieuwd wat de reacties van de pers zover al zijn geweest.
Deze zijn al heel divers geweest. Ik heb nog niemand gehoord die het album afkraakte. Het is heel divers in die zin dat sommige mensen zeggen dat het ons meest optimistische album is dat we ooit gemaakt hebben tot nu toe. Anderen zeggen dan juist weer dat het heel erg donker is. Weer anderen zeggen dat het een heel toegankelijk album is en ook het tegenovergestelde gebeurt. Dat er zoveel gebeurt dat iemand er niks van kan maken met juist die ene luisterbeurt die we krijgen. Dus het gaat op dit moment alle kanten uit.
Ik ben het helemaal eens met jou. Er gebeurt op het album inderdaad veel.
Het is echt onmogelijk om het allemaal te absorberen in één luistersessie.  Het slaat echt nergens op dat mensen nu al een duidelijke mening kunnen geven over een album als deze, op basis van één luistersessie in een ontzettend drukke omgeving als deze waar we in zitten.
Ik heb gelukkig een goede noise canceling hoofdtelefoon bij mij waardoor ik mij goed kon concentreren op de goede muziek. Op sommige momenten heb ik zelfs mijn ogen dicht gedaan om niet al die invloeden en prikkels van de lobby binnen te krijgen. Gewoon puur naar de muziek luisteren en met de muziek zijn. De muziek binnen laten en absorberen voor zoveel als mogelijk is. 
Dat is inderdaad perfect!
Ik ben benieuwd wat Human :||: Nature voor jou betekent en of je nog speciale doelen had die je wilde behalen met dit album?
Ik ben gestart met nummers maken in het begin van 2018. Het duurde ongeveer achttien maanden voor de nummers klaar waren. Op en bepaald moment tijdens het schrijven van de nummers realiseerde ik mij dat het woord Human wel erg vaak naar voren kwam in de nummers. Toen heb ik even een stap terug genomen om nog eens naar alle nummers te kijken. Toen kwam de realisatie dat er steeds een soort thema door de nummers liep. Dit zijn verhalen over mensen. Er zijn prestaties over onze mensheid en menselijke natuur. Dan hebben we het laatste nummer wat dertig minuten duurt wat puur instrumentaal is. Dat geeft het gevoel van natuur en symfonie weer. Er is volgens mij dus een menselijk deel en dan een deel over natuur. Dat maakte het weer een mooie titel voor het album Human :||: Nature. Met de puntjes er tussen maar die spreek je niet uit. Zo is de titel geboren. De eerste negen nummers zijn verhalen over mensen gezongen door een menselijke stem. Daarna ga je terug naar de natuur en kan je relaxen voor dertig minuten.
Dat was precies wat ik ook dacht. Ik heb een Mindfulness cursus gedaan waar ik veel moest mediteren. Bij mij sprong het idee gelijk naar boven hoe gaaf de natuurlijke muziek is om op te mediteren. Gewoon in de natuur zijn en naar deze laatste track luisteren. gewoon even de boel de boel kunnen laten. Dat deed het in ieder geval met mij.
Dat is echt gaaf om te horen. Dat is de perfecte manier om die muziek te luisteren.
Ik weet dat ik een gek brein heb op sommige momenten.
Nee hoor. Het klinkt eigenlijk volkomen redelijk. Onze wereld is constant gevuld met lawaai. Om even in die wereld te kunnen gaan voor een half uurtje. Alleen maar de muziek absorberen, mediteren, mindfulness zoals je al zei. Dat is een mooi doel.
Ik denk dat dit het beste compliment is wat je kan krijgen met deze muziek. 
Dat is het zeker.
Wat was je eerste inspiratie voor het album? Was dat gelijk duidelijk of is dat iets wat gedurende het proces gegroeid is?
Dat is zo gegroeid. Ik ben niet gestart met een album wat genaamd is Human :|| Nature. Ik ben ook niet gestart met een thematisch album. Ik had een idee voor een nummer. Procession was de eerste track die ik geschreven heb. Shoemaker volgde en toen Noise. Ik had die thema’s uitgezocht en ben er nummers over gaan maken om te kijken wat er zou gebeuren. Het was een avontuur voor mijzelf ook om het hele album te zien groeien.
Waar is het idee vandaan gekomen om het album in twee delen te splitsen? De heftige nummers staan nu op één deel en de rustige op een ander deel.
Dat was eigenlijk een ongelukje. Dat was eigenlijk niet de bedoeling. Het album telt nu drieëntachtig minuten. Je kunt niet zoveel informatie kwijt op één cd. Dus we werden gedwongen om nog een album te maken. Als ik er nu over nadenk is het eigenlijk een briljant idee. Je luistert de eerste cd, komt even op adem door de cd uit de speler te halen en de andere cd er in te stoppen en je krijgt dan weer een heel andere wereld. Dat werkt wel dramatisch goed.
Ik hou heel erg van het idee van de heavy nummers op één album en de rustige op een andere. Ik denk dat het album, als de tracks door elkaar heen hadden gestaan, echt een rommeltje zou zijn geweest.
Ik denk dat het beter zo werkt inderdaad.  Je hebt het human gedeelte en je hebt het nature gedeelte. Ze zijn nog steeds verbonden ook al is het laatste nummer een dertig minuten durende orkestrale track. Het klinkt nog steeds op één of andere manier als Nightwish.
Is het schrijfproces nog veranderd in vergelijking met vorige albums?
Het is exact hetzelfde zoals het altijd al geweest is. Het is eigenlijk nooit veranderd. Deze keer heb ik alle muziek en teksten geschreven. Gewoon omdat het zo gegaan is. Ik heb verder geen ideeën gekregen van de andere bandleden. Marco was druk met zijn solo project. Ik had verder ook niet echt iemand anders nodig. De nummers kwamen er zo makkelijk uit. Dat was een beetje anders de vorige keer. Toen is Marco wel ingesprongen hier en daar.
Enig idee waarom het deze keer zo makkelijk ging?
Ik denk dat de break die we gehad hebben dat die daar wel iets mee te maken heeft gehad. Nadat het album Endless Forms Most Beautiful klaar was had ik een beetje een vol gevoel. Ik was tevreden en had niet het gevoel weer gelijk iets te moeten gaan doen met nieuwe muziek. We kregen toen de sabbatical om even weer op adem te komen. De nostalgische Decades tour volgde. Zelf heb ik het album met het project Auri gemaakt. Toen gingen de poorten weer open en voelde ik dat het de juiste tijd was om weer muziek te gaan schrijven voor Nightwish.
Je hebt in zekere zin een reset gekregen?
Precies dat! Reset is een erg goed woord daarvoor. De harde schijf in mijn hoofd moet leeggemaakt worden van tijd tot tijd.
Soms moet je ook de troep kwijt en gewoon weer van vooraan beginnen om er iets beters uit te krijgen.
Exact! Dat is ook heel erg belangrijk als je kunst maakt. Het laatste wat je wil is gedwongen worden om kunst te maken. Daar komt echt niets bruikbaars uit dan.
Behoorlijk wat crap vermoedelijk wel.
Precies! Dat moet je niet willen.
Wat is de boodschap die jullie met Human :||: Nature willen geven naar de buitenwereld?
Er is niet een specifieke boodschap. Ik hou van het feit dat muziek en kunst zo ambitieus is. Je kunt er je eigen verhalen van maken. Je maakt je eigen interpretaties van de liedjes. Ik hou ervan om te denken dat, als je naar het laatste nummer luistert bijvoorbeeld: All The Works Of Nature Which Adorn The World. Dat is de liefdesbrief van Nightwish naar onze planeet aarde. Als je de luisteraars de schoonheid van onze planeet kunt laten realiseren en er dan ook naar kan gaan laten handelen. Ik denk dat dit de boodschap is die we willen maken. Er is ook een soort van optimisme die door het album gaat. Tenminste, dat is wat ik hoor als ik er over nadenk. Het nummer How’s The Heart gaat bijvoorbeeld over menselijke empathie. Het nummer Pan gaat over menselijke verbeelding. Het album gaat dus echt niet over hoe mensen onze planeet verwoesten, dat we moeten oppassen en dat het de mensheid tegen de natuur is. Dat is het zeker niet. Het album prijst juist wat we zijn als soort en wat wij allemaal al ontwikkeld hebben. Welke gigantische potentie wij hebben als mensheid. Het merendeel aan mensen op onze planeet zijn allemaal aardige mensen. Er zitten alleen een paar rotte appels tussen die veel lawaai (Noise) maken. Er is zoveel negativiteit aan de hand in deze wereld. Heel veel van die negativiteit heeft te maken met de media. Zij blijven ons continue een hele hoop onzin voeden met de paplepel. De dingen zijn vaak in een betere staat dan zij ons vertellen. Als er één boodschap zou zijn die ik hoor in het album, dat hoeft natuurlijk niet de enige te zijn, maar dan is het deze. Het lawaai (Noise) in de wereld. Noise hebben we ook een video voor gemaakt. Heel veel mensen zien deze video als heel erg donker en die mensen met hun mobiele telefoon bekritiseerd. Dat is niet het thema.
Ik heb geprobeerd om er achter te komen wat jullie met deze video hebben willen zeggen. Er gebeurd heel erg veel in de video. Ik vind hem heel erg verwarrend. Ik zie mensen die constant op hun mobiel bezig zijn. Ze zijn druk met, denk ik, de social media wereld te laten zien hoe perfect hun leventje wel niet is. In de achtergrond zie ik jou bomen knuffelen. Ik kwam er niet uit. Willen jullie zeggen dat dit de wereld is waar we in leven en ga terug naar de natuur? Ga terug naar de stilte en kom terug bij jezelf. 
Met deze video willen we mensen zich laten herinneren dat er ook een echte wereld is. Het gaat om de donkere kant van social media, internet, het gebruik van smart apparaten. Het zijn echt wel geweldige apparaten. Net als mobiele telefoons met internet erop. Het is briljant en ik houd ervan! Alleen de manier waarop mensen hier mee omgaan. Als ze deze zouden gebruiken om echte informatie op te zoeken of bijvoorbeeld voor bewijs krachtige argumenten. In plaats daarvan maken ze continue selfies om likes te verzamelen. Ze posten bikini foto’s in de hoop dat ze geprijsd worden om hoe mooi ze zijn. Het is het ultieme platform van narcisme. Dat irriteert mij enorm. De potentie wat we met die dingen kunnen doen is zo geweldig en mensen gebruiken het voor die onzin. Zoals mijn karakter in de video de milieuactivist. Hij twijfelt of hij voor of tegen nucleaire energie is. In zijn vrije tijd baddert hij in een bad met olie en een rubberen eend. Marco’s karakter verkoopt pillen die niets doen. Al die onzin is heel tweeslachtig. Troy’s karakter als de koning. Het publiek is de Mona Lisa aan het bekijken terwijl ze alleen maar op hun telefoon turen. De video zit vol met dat soort dingen.
Ik ben benieuwd naar de artwork van het album. Is deze gemaakt door de maker van de voorgaande albums? Hoe is die tot stand gekomen? Heb je hem het album laten horen en gevraagd er iets bij te maken?
Het is dezelfde maker. We hadden de titel Human :||: Nature al. We hebben heel wat dingen geprobeerd voor de cover maar niets werkte echt. Hij kwam uiteindelijk met het idee om uit te zoeken welke symbolen het oudste waren voor de woorden mens en natuur. We hebben daarover contact gehad met een archeoloog David Rohl. Hij heeft wat onderzoek gedaan en heeft ons deze afbeeldingen gestuurd. Diegene aan de top is het symbool van natuur / slecht. Deze dateert van 2400 voor Christus in Sumeriaans geschreven (Sumerian key for writing). De onderste is voor de mensheid. Daar zie je de mannelijke en vrouwelijke vorm. Deze zijn in het Assyriaans (Assyrian key for writing). Ik vond het een briljant en mystiek idee.
Dat is het ook. Ik vroeg het mij al af waar ik allemaal naar aan het kijken was. Deze informatie maakt het alleen maar interessanter.
Kortom, op de cover staat Human :||: Nature.
Kan je mij wat meer vertellen waarom het zo lang heeft geduurd voor er een nieuw album kwam na Endless Forms Most Beautiful? Er zit een gat van een paar jaar tussen.
We hebben het eerder ook al besproken. Je kan kunst niet forceren. Wij hadden niet het gevoel dat er nog veel Nightwish in ons zat op dat moment. Vijf jaar is niet zo heel lang. Meerdere bands nemen zelfs langer de tijd voor de release van een nieuw album. Kate Bush bijvoorbeeld. Zij heeft geen live shows meer gedaan voor vijfendertig jaar en kwam met een knaller terug.
We hebben eerder al gesproken over de video van Noise. Ik vind de kostuums die jullie in die video dragen echt te gek. Zijn deze speciaal voor jullie gemaakt en door wie?
Deze zijn gemaakt door Nina Korento. Zij heeft een eigen website waar je nog meer werk van haar kan zien.
Wie heeft het design gedaan voor de video. Is dit een band idee geweest?
Dat heeft een vriend van ons gedaan, Stobe Harju. Hij heeft ook de hele Imaginaerum film geregisseerd. Wij wilden iets soortgelijks voor Noise. Hij heeft toen gezworen dat hij nooit meer een muziekvideo zou maken. Hier is hij dan toch wat echt geweldig is!
Het is mij ook opgevallen dat de videoclips van Nightwish steeds filmischer zijn geworden in de loop der jaren. Zijn er nog plannen om ooit een film te maken net als Imaginaerum?
Nee. Dat was echt een traumatische ervaring. Dat is iets wat je echt maar één keer wil doen. Ik wilde bijvoorbeeld ook een keer een solo album maken, die heb ik gemaakt en is dus afgevinkt van mijn lijstje. Ik wilde om eerlijk te zijn niet eens een muziekvideo maken voor dit album. Daar was ik helemaal klaar mee. Het was Floor die mij wist te overtuigen dat we het toch moesten doen. Zij vond het heel erg belangrijk. Youtube is een geweldig kanaal om video’s te delen. Het was wel gelijk duidelijk dat als we een video wilden maken dat hij echt van de hoogste kwaliteit moest zijn. Ik wilde geen enkel bandlid die een muziekinstrument bespeelde of zong. Dat is zo een cliché! Daar kan ik niet meer tegen. Toen hebben we al die karakters voor de bandleden ontwikkeld. Ik ben echt super blij met het resultaat. Ik ben Floor ook dankbaar dat zij mij wist over te halen.

Complimenten voor Floor begrijp ik hieruit?
Zeer zeker!
Nu we over films aan het praten zijn. Wij weten dat jij echt een filmfanaat bent. Zijn er films die jou geïnspireerd hebben om materiaal te schrijven voor Nightwish? Of misschien wel jouw leven hebben veranderd op één of andere manier? 
Ik probeer te denken. Dit is een erg goede vraag. Toen ik door een heel moeilijke periode in mijn leven ging keek ik The Village heel erg vaak. Minstens één keer per dag voor twee weken lang. Het is nog steeds één van mijn favoriete massa productie films. Nog één van mijn favorieten aller tijden is Dead Poets Society met Robbin Williams. Door die film ontdekte ik gedichten. deze film heeft gezorgd voor twee a drie nummers van Nightwish in het verleden. Sommige films hebben echt wel wat mij gedaan en de muziek van Nightwish. De beste film die ik ooit heb gezien in een erg lange tijd is Midsommar. Die moet je echt gaan kijken als je hem nog niet gezien hebt.
Er komt een tour aan zijn er nog speciale dingen die we kunnen verwachten?
Er gebeurd zeker iets nieuws op het podium. We zijn nog niet gestart met repeteren voor de tour. Veel ligt er dus nog open. Uiteraard zal het nieuwe werk gespeeld worden maar we vergeten zeker ook niet het oudere materiaal.
Denk je dat het publiek zal veranderen nu Floor meer bekendheid heeft gekregen buiten de metal wereld?
Dat is zeker goed te merken. De Ziggo Dome twee keer uitverkopen een jaar voor het concert is echt bizar.
Het was mij ook echt opgevallen dat het moeilijk was om aan tickets te komen. Ze waren echt in een flits uitverkocht. Laten we hopen dat dit jullie carrières ook een trede hoger kan tillen.
Daar denken we om eerlijk te zijn niet echt aan. We zijn niet constant aan het denken hoe we de next level kunnen behalen.
Ik bedoel het meer in die zin dat je als band nog steeds gave muziek kan maken maar wel meer fans blij kunt maken met shows.
Dat is inderdaad leuk. Het is niet zo dat we onze peilen bijvoorbeeld willen richten om Amerika te veroveren. Het is juist leuk om te zien dat er steeds meer mensen naar onze shows komen kijken. Dat is zeker.
Ik kan mij nog goed herinneren dat ik jaren geleden naar een show ging in Antwerpen. In een kleine zaal. Hier zijn jullie nu. Jullie verkopen arena’s uit en touren over de hele wereld!
Dat is nog steeds heel raar.
Ik heb nog een paar creatieve vragen voor je. Ik ben in een dorpje hier vlakbij opgegroeid. Tegenwoordig woon ik in Nederland en mis de Belgische frietjes enorm. Wat vind jij van de Belgische frietjes?
Ik heb net wel frietjes gehad voor lunch. Ik vond ze heerlijk.
Heb je ze ook al geprobeerd van de frituur?
Ik ben nog niet buiten geweest. Wij kwamen gisteren avond laat pas hier. Het is al hectisch geweest dus heb daar nog geen kans voor gehad. Maar de frietjes hebben zeker wel indruk gemaakt.
Nog eentje over voedsel. Als je jezelf zou mogen vergelijken met een lokaal Fins gerecht. Welke zou dat zijn en waarom?
Ik ben vegetarisch dus het moet iets vegetarisch zijn. Dan is het voor mij cantharel soep. Dat is echt mijn favoriete gerecht in de hele wereld. Het is heel aards. Het is ook heel erg Fins. Het komt uit de bossen. Het kan niet getemd worden. Je moet de bossen in om het te vinden. De cantharellen bedoel ik dan. (lacht het uit). Het is glad en gezond.
De tijd is echt al voorbij gevlogen en ben door mijn vragen heen. We zijn aan het eind gekomen van dit interview. Is er nog een laatste boodschap die je onze lezers wil meegeven?
Leg zo nu en dan een keertje de mobiele telefoon weg.  Ik probeer mijzelf daar ook vaker toe te zetten.
Dank je wel voor jouw tijd en voor dit interview. Ik heb er enorm genoten. Ik hoop dat jij het ook leuk vond?
Het was een heerlijk praatje. Het voelde niet als een interview en dat is altijd goed.
Nogmaals dank je wel en nog een hele fijne dag verder.
Bandfoto’s door:
Andrea Beckers
Tim Tronckoe
 
 
 
 
 
 

Related posts

Lenny (The Priceduifkes): Uiteindelijk ben je altijd op stap met hele goede vrienden

Unravel: hoe groter en gekker, hoe beter!

Max Boogie Overdrive: We wilden een plaat maken voor mensen die zich gewoon willen losmaken van de wereld, achterover willen leunen, roken, een biertje willen drinken, en dan lekker luisteren.