Home » :Nodfyr: – In een andere tijd

:Nodfyr: – In een andere tijd

door Filip van der Linden
264 views 2 minuten leestijd

Joris Van Gelre is al zowat vier, vijf jaar weg als zanger bij Heidevolk, de folkmetalband die hij in 2002 mee oprichtte. Bij zijn vertrek stichtte hij de nieuwe band Wederganger, maar minder bekend is dat hij al in 2011 :Nodfyr: opstartte. De bijzondere bandnaam, met het leesteken aan het begin en het eind, verwijst naar één van de eerste Nederlandstalige woorden ooit.
 
:Nodfyr: is natuurlijk meer dan Joris Van Gelre. De twee andere leden, sinds 2015, zijn Jasper Strik en Mark Kwint, de creatieve tandem van die andere Nederlandse folkmetalband Alvenrad. Alvenrad bracht zopas nog het album Heer uit.
 
Pas eind vorig jaar bracht :Nodfyr: zijn eerste EP uit, met amper twee songs die reeds in 2015 werden opgenomen. Daar hebben ze dus nog heel lang aan zitten sleutelen en schaven. En het resultaat mag er best zijn. Samen zijn ze goed voor bijna een kwartier topmuziek.
 
Op de EP van :Nodfyr: staan twee nummers: In een andere tijd en Ode aan de IJssel. Hoewel de tracks nog met twee voeten in de folkmetal staan, hoor je toch ook best wel wat treurende Slavische pagan-elementen. Het is een plezier om de krachtige, dragende stem van Van Gelre hier helemaal tot zijn recht te horen komen, meer nog dan indertijd bij Heidevolk. En de synths zijn hier minder overheersend dan bij Alvenrad. Dit zijn sterke en mooi opgebouwde composities, die met veel liefde en geduld en met veel vakmanschap opgenomen en uitgewerkt zijn.
 
Blij te horen dat deze band reeds nieuwe nummers aan het maken is. Laat dat album maar komen.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00