Home » Norden – Z Popiolow I Krwi

Norden – Z Popiolow I Krwi

door Filip van der Linden
167 views 3 minuten leestijd

Vikingmetalbands heb je niet enkel in de landen die klassiek aangeduid worden als ‘vertreklanden’ van de vikings. Ook in ‘ontvangende’ landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland en de UK en in landen die nooit iets te maken hadden met vikings, als Australië en de Verenigde Staten, vind je vikingmetalbands. Zoals je ook geen Zweed(se) moet zijn om Swedish deathmetal te kunnen/mogen spelen. In metal zijn we veel minder bezig met (geo)politieke correctheid dan in sommige andere culturele sectoren. Gelukkig maar.
 
Norden is een Poolse vikingmetalband die de mosterd haalt bij Bathory, wat volgens de geschiedenis de (Zweedse) grondleggers zijn van het genre. Er zijn slechtere uitgangspunten, tegelijk zitten de populairste vikingsmetalbands vandaag eerder in de schaduw van Amon Amarth. De grens tussen folk-, pagan- en deathmetal is voor vikingmetalbands vaak van weinig belang. Norden zit op zijn nieuwe album iets dichter tegen folk en pagan aan dan tegen death. So what? Norden begon als band in 1993, bracht één album uit en daarna stapte frontman Robert Bandzul in tal van andere metalprojecten (Sonheillon, Łza Zeschnietej Róży, Bathuel, Pagan Forest, Diavolopera). Dit jaar krijgt Norden, na 21 jaar stilte, een nieuw leven als eenmansproject en is er het album Z Popiołów I Krwi .​.​. (vrij vertaald: Van As En Bloed).
 
Doorgaans herken je eenmansprojecten al snel. Zelfs excellente multi-instrumentalisten hebben altijd één instrument waarop ze nog meer uitblinken dan op andere. Dat hoor je niet bij Norden. Het niveau van drummen ligt net zo hoog als dat van de zang of van de gitaarpartijen, net alsof er toch gewoon een volledige band in de studio zat. Ook de opname en productie is top en de tracks zitten een beetje klassiek maar degelijk in elkaar.
 
Het belangrijkste nadeel van dit Poolse vikingmetalalbum zijn de lyrics in het Pools. (enkel Bathory-cover The Land is in het Engels) Het is pas in de lyrics dat metal vikingmetal wordt en als je dan geen enkel woord herkent van de lyrics en titels blijf je toch wat op je honger zitten. Google Translate zet je wel al een eind op weg in de juiste richting en de goede metal maakt dat je dat gemis aan herkenning kan overwinnen. En we moeten het spel ook fair spelen: als wij het fantastisch vinden dat bv. Heidevolk de wereld rondreist met Nederlandse lyrics en dat Rammstein zonder toegevingen inzake taal headliner kan zijn op elk metalfestival, dan moeten wij bands als Norden ook maar een kans geven.
 
Dat is meteen de belangrijkste conclusie van deze review. Als vikingmetal je ding is, moet je deze Norden zeker eens checken op YouTube of Spotify. Begin dan misschien bij I Zaszczeka Garm (moeilijk te vertalen) of Młot Bogów (Hamer Van De Goden). En als je het goed vindt, kan je meteen door naar Bathory.
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00