Home » Northlane – 2D (EP)

Northlane – 2D (EP)

door Maurice van der Zalm
134 views 2 minuten leestijd

Nadat Northlane een aantal composities van het album Alien op de EP 5G van een remix voorzag, is de band op 2D nogmaals de studio ingedoken om een vijftal composities te bewerken waarbij ze, in navolging van Rising Insane, het geheel akoestisch heeft opgenomen.
Naar eigen zeggen van de band hebben ze de vijf composities gekozen die door de fans van Northlane als favoriet bestempeld zijn. Daarbij was het al een lang gekoesterde wens van zanger Marcus Bridge om eens een EP met akoestische composities op te nemen. De composities op Alien waren daar uitermate geschikt voor omdat ze zo dicht bij de band staan en het was een uitdaging en verlangen om juist deze vijf composities te ontdoen van alle opsmuk en ze in hun volle ongerepte glorie neer te zetten.
Het laat Northlane van een andere kant zien en horen en dat is helemaal niet verkeerd. De basis ligt in slechts het akoestische gitaargeluid en het stemgeluid van Marcus. Het klinkt helder, intiem en ontwapenend en een compositie als Rift krijgt een compleet ander karakter wanneer je de nieuwe versie afzet tegen de periode waarin we ons bevinden. “The World’s Going To End”, maar dan in een melancholische manier.
4D dat, naast Bloodline en Sleepless, ook op 5G te vinden is, is ontdaan van ieder dubstep- /nu-metal-element en de akoestische setting past mooi bij het karakter dat de compositie van origine al heeft.
In Enemy Of The Night krijgt de EP een beetje meer vaart. De (autobiografische) tekst krijgt in deze unpluggedversie meer zwaarte. In de traditionele oorspronkelijke muzieksetting willen teksten, en vooral de betekenis ervan, nog wel eens vervliegen in de adrenalineshot en kracht die je lichaam ervaart. Nu terug gebracht tot de naakte basis dringt het besef van de verhalen van Northlane dubbel en dwars door.
Sleepless is een compositie die in de originele vorm ook wat rustiger van aard was. De versie op 2D lijkt daar op afgestemd te zijn, want het gitaarspel is ten aanzien van de andere versies ook zeer minimaal neergezet.
Met 2D zoekt Northlane de grenzen van hun muzikale spectrum en ik vind het zeer bijzonder om te zien hoe ze het album Alien via remixen en akoestische versies verder uitbouwt en zo de muzikale erfenis van verschillende kanten aanvliegt.
Voor de liefhebbers is het de bedoeling dat de EP’s 5G en 2D aangeboden gaan worden als exclusieve 12-inch editie. Houd het dus in de gaten.
Met 2D laat Northlane horen dat ze een volwassen band is die vanuit de eigen kwaliteit mooie liedjes kan schrijven en uitvoeren.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00