Home » Outshine – 1313

Outshine – 1313

door Filip van der Linden
207 views 2 minuten leestijd

Hoeveel pech kan een band hebben. De Zweedse band Outshine was een vrij succesvolle band die verschillende keren door de Verenigde Staten en Europa tourde en vlot albums verkocht. Op vrijdag 13 september 2013 sloeg het noodlot keihard toe voor Outshine. Op het einde van een tournee met Paradise Lost werd de tourbus geplunderd. Instrumenten? Weg. De opbrengst van de voorbije tour? Weg. De mastertapes van het nieuwe album? Weg. Daarna kreeg Outshine-opperhoofd Jimmy Norberg het nog aan de stok met de Zweedse overheid (fiscus) waardoor hij zijn woning moest verkopen.  Alsof het nog niet genoeg was, liet zijn vriendin hem in de steek en ontstonden er ruzies met de overige bandleden. Pas in de herfst van 2016 klaarde de hemel uit voor Outshine. Dan werden alle boetes tegen Norberg en de band ingetrokken en kon de band aan de slag voor een nieuw album.
 
Dat kreeg de titel 1313, als verwijzing naar de noodlottige dag waarop alle ellende losbarstte. Zanger Micke Holm is niet langer van de partij, hoewel die nog meegeschreven heeft aan de muziek en de teksten. Zijn plaats achter de microfoon wordt ingenomen door Tony Jelencovich, vooral bekend van B-Thong en Transport League. Ook op drum en bas zijn er nieuwkomers. Toch klinkt deze nieuwe versie van Outshine verrassend genoeg ongeveer net zo als het vorige studiomateriaal.
 
Outshine brengt op 1313 donkere, melodische gothicmetal die doordrenkt is van melancholie en die onderhuids een niet te verwonderen ondertoon van woede, ontgoocheling en onbegrip heeft. Songtitels als She Will Love Me When I’m Dead, Liar, We Are Broken, My Agony, Already Dead en My Suicide laten geen twijfel bestaan over de onderwerpen, maar passen toevallig ook nog mooi binnen de krijtlijnen die de band eerder heeft uitgezet. Alleen hebben ze deze keer niet ver moeten zoeken naar inspiratie. Een knappe verrijzenis.  Als je als band dan toch door de hel moet, kan je daar maar beter iets mee aanvangen.
 
Wie houdt van Diabolo Blvd, Type O Negative, Danzig en The Sad Flowers zal ook dit weten te waarderen.
 
https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=Kb3VhlfIWNw
 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00