Ozric Tentacles – Space For The Earth

De lockdown heeft zat nadelen, maar ook voordelen. Zo is er nog maar iets meer dan een jaar na het solo-album van frontman Ed Wynne alweer een nieuw album klaar van Ozric Tentacles, de legendarische psychedelische spacerockband uit de UK.
Wynne vond inspiratie voor Space For The Earth toen de wereld onder de lockdown een hele tijd de adem inhield en de natuur op sommige plekken vrij spel kreeg. Zelf gaf Wynne vrij spel aan een hele reeks bekende gezichten: Silas Neptune, Gracerooms en Joie Hinton op synths, drummers Balázs Szende en Nick Van Gelder, Champignon op fluit en percussionist Paul Hankin. Van Gelder, mede-oprichter van de Tentacles en bekend van bij Jamiroquai, haalde voor deze opnames nog eens de snare drum ut de kast die hij in de jaren ’80 voor de eerste opnames van de band gebruikte. Wynne zelf gaat dan weer een eind loos op zijn nieuwe achtsnarige gitaar (en nog wat op bas en synths).
Wie de bandbezetting omzet in getallen, weet al dat Space For The Earth meer een psychedelisch synth-album is geworden dan een album met een klassieke (space)rockbezetting. De hoofdrol is duidelijk voor alles met witte en zwarte toetsen. Gitaren en drums mogen vooral de accenten aanleveren. Als er één track is die er een beetje bovenuit steekt, dan misschien wel Harmonic Steps.
Het blijft allemaal heel herkenbaar in ritme en melodie. Wie al vertrouwd is met het eerdere werk van deze band, zal meteen mee kunnen trippen op Space For The Earth.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires