Shotgun Rodeo – Double Barreled Vengeance

Als je denkt dat in Noorwegen alleen maar duistere black metal wordt gemaakt heb je het mis. Shotgun Rodeo maakt alweer sinds 2009 een erg Amerikaans klinkende vorm van groove metal. Na hun album uit 2018, By Hook And By Crook met o.a. het aanstekelijke tribute nummer Iommi komt dit jaar hun nieuwste plaat uit.
Shotgun Rodeo blinkt uit in het voorzien van klassiekere hardrock met een modern sausje.  De riffs zijn net een tandje meer metal dan de oudere hardrock bands, zodat het lekker spannend blijft. De vocals doen soms denken aan de 80’s hairmetal maar de grooves eerder aan een Pantera of zelfs Godsmack. Dat klinkt bizar, maar vergeet niet dat Pantera eens als glam metal band begon.  Vooral op Boys In Blue ontsnappen we niet aan een vergelijking met Mötley Crüe. Op Mushroom Cloudzit  horen we flink wat thrashy moshpit-waardig riffwerk. Knuckle Sandwich heeft een zeker Five Finger Deathpunch gehalte met rauwere vocals en een opzwepend ritme en dito tekst. Terwijl ik, aantekeningen makend, naar het album luisterde kon ik het niet nalaten om op sommige passages the headbangen.
Omdat deze band moeilijk in een geijkt subgenre te stoppen is kan ik me voorstellen dat het moeite heeft zijn publiek te vinden. Mogelijk worden ze zelfs niet serieus genomen. Laat me echter zeggen dat dit een band is die elke metal en rock liefhebber zou moeten kunnen aanspreken. Clean vocals die nergens te soft worden, riffs die stevig zijn maar nergens vervallen in metalcore-achtig gechug die slecht dienen om de volgende breakdown aan te kondigen, of djent-achtige technieken die alleen voor gitaarnerds interessant zijn. Genietbaar voor jong en oud dus. Shotgun Rodeo is gewoon rock ‘n’ roll en daar kunnen we in deze tijden allemaal een portie van gebruiken.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires