Home » Pain – 013 (Tilburg) 07/11/2016

Pain – 013 (Tilburg) 07/11/2016

door Monica Duffels
165 views 7 minuten leestijd

De maandag is voor mij een vrij ongebruikelijke dag om een concert bij te wonen die niet bepaald bij mij om de hoek plaatsvindt. Aanvankelijk stond de band Pain op zondag 6 november ingepland in de Jupiler zaal van de 013, en daar had ik eigenlijk op gerekend. Maar aangezien op hetzelfde moment de grote metalband Amon Amarth in de grote zaal zou spelen, leidde dit tot aardig wat protest. De 013 kreeg een hoop mailtjes en telefoontjes van verontruste mensen die eigenlijk beide bands zouden willen zien. Hierop werd in overleg met Pain en aanhang geregeld dat zij op de maandag zouden komen. Met hun ontzettend drukke tourschema was dat niet eenvoudig, maar lukte het uiteindelijk toch. Veel metalliefhebbers waren blij dat ze nu niet meer hoefden te kiezen.
Ach, een maandagavond vol vermaak… waarom ook niet? We kunnen eerst genieten van 3 voorprogramma’s. Als eerste is de Zweedse glamrockformatie Billion Dollar Babies aan de beurt. Hun billion-dollar-babies-07-11-2016-013-004-door-monica-duffelsnaam is vernoemd naar een van de bekendste albums van Alice Cooper en on stage is het dan ook duidelijk te zien aan hun kleding en te horen waar ze hun inspiratie vandaan halen. Op het podium maken ze er een uitbundig feestje van. Zanger Frankie Rich spreekt het publiek van tijd toe en vindt het best grappig dat deze mensen op vrijdag blijkbaar niet uitgaan, op maandag naar bandjes gaan kijken, bier gaan drinken en dan tot het weekend nodig hebben om bij te komen. Eerst praat hij in het Engels, maar dan blijkt dat hij een aardig woordje Nederlands kan en noemt allerlei dierennamen op, waarop hij het publiek opdraagt hem na elk dier dat hij opnoemt uit te lachen. Iedereen doet aardig mee met dit spelletje. Na een half uurtje is het over met de gekkigheid en wordt het podium in gereedheid gebracht voor de tweede act.
De tweede band komt ook uit Zweden. Dynazty is een metalband die alweer een aardig tijdje meedraait en heeft recent hun vijfde album Titanic Mass dynazty-07-11-2016-013-011-door-monica-duffelsuitgebracht. De reden dat ze vanavond ook van de partij zijn, is dat hun album is geproduceerd door de muzikale duizendpoot en frontman van Pain, Peter Tägtgren. We krijgen een stevige portie melodische power- en heavy metal voorgeschoteld en zanger Nils Molin heeft de typische stem van hardrockzanger: krachtig en met een vibrato op de juiste manier gedoseerd . Muzikaal gezien ligt het tempo een versnelling hoger dan bij de vorige band, maar de podiumpresentatie is iets minder uitbundig. Toch is de band enthousiast genoeg om het publiek wel redelijk mee te krijgen.
De derde band is van een totaal andere orde. Vuige hardrock gespeeld door langharig tuig maakt plaats voor de stemmige, donkere, theatrale gothrock van de Duitse band The Vision Bleak. Eigenlijk is deze band meer een co-headliner dan een voorprogramma. Er zijn ook veel mensen speciaal voor The Vision Bleak gekomen en ze genieten zichtbaar. Ondanks dat de beuk er ook hier stevig in gaat leent hun muziek er zich ook voor om met de ogen dicht op mee te wiegen, wat velen ook doen. De bandleden zijn netjes gekleed in overhemden en hebben hun gezichten geschminkt zodat ze er zowel the-vision-bleak-07-11-2016-013-009-door-monica-duffelscharmant als licht creepy uitzien. Ik kan het altijd wel waarderen wanneer bands ook aandacht besteden aan het uiterlijk zodat het totaalplaatje klopt en hier is dit zeker het geval. Enkele maanden geleden bracht de band hun zesde album The Unknown uit, waar uiteraard ook wat nummers van worden gespeeld. Met name het pompende openingsnummer From Wolf To Peacock trekt meteen de aandacht. Wanneer de set een tijdje is gevorderd vraagt zanger Konstanz aan enkele dames of ze Kutulu! mee kunnen zingen. Niemand durft dit echt, maar het hele publiek doet uiteindelijk mee. Na een klein uurtje is hun optreden helaas alweer voorbij.
Een groot ledscherm neemt het hele achterste deel van het podium in beslag en hoog in het midden ervan staat het drumstel . Het belooft een indrukwekkend visueel spektakel te worden. Ook de Zweedse melodieuze industrial metal band Pain heeft, na 5 jaar, een nieuw album om te promoten en is momenteel met een zeer intensieve tour bezig door Europa met vrijwel dagelijks ergens een optreden. Frontman Peter Tägtgren is ongelooflijk actief, want hij is ook frontman van Hypocrisy, werkt samen met Lindemann (Rammstein) en doet veel productiewerk. Ook tijdens zijn optreden hier barst hij van de energie. Dat wordt meteen duidelijk tijdens de pakkende openingstrack Designed To Piss You Off. Peter komt op in een soort dwangbuis en de toon is meteen gezet. Ook de pain-07-11-2016-013-003-door-monica-duffelsmuzikanten die Peter heeft meegenomen doen uitstekend hun werk. Bijzonder is ook wel dat zijn zoon Stefan als drummer is meegekomen. Hij laat horen behoorlijk getalenteerd te zijn. Tijdens het nummer Call Me verschijnt er plots een cartoonesk masker vanachter de coulissen. Het moet het hoofd van zanger Joakim Brodén van de band Sabaton voorstellen. Op het album zingt hij namelijk dit nummer mee. Het is een hilarisch moment en het publiek ligt in een deuk. Met de humor zit het sowieso wel goed die avond. Dan begint Peter over vrouwen en zegt dat hij vooral vrouwen leuk vindt die vies zijn, en dat is de opmaat voor het nummer Dirty Woman . Wanneer het einde van de show nadert beginnen mensen in de zaal “Shut Your Mouth!” te roepen. En dat is niet omdat ze willen dat de band stopt of iemand anders zijn mond moet houden, maar omdat een van hun bekendste nummers toevallig zo heet. Wanneer het intro van Shut Your Mouth wordt ingezet neuriën mensen mee op de catchy computerbliepjes mee en zo komt er ook een eind aan de show van Pain. Goed om te zien en te horen dat Pain weer helemaal terug is!
Setlist Billion Dollar Babies: I Want To See You Burn – The Junkies Ball – The Game – President Payne – One – Everyone’s In Love With A Chemical God
Setlist Dynazty: The Human Paradox –The Northern End – Raise Your Hands – Incarnation – Titanic Mass – Starlight
Setlist The Vision Bleak: From Wolf To Peacock – The Night Of The Living Dead – Carpathia – The Kindred Of The Sunset – Into The Unknown – Descend Into Maelstrom – Kutulu! – Wolfmoon – By Our Brotherhood With Seth
Setlist Pain: Designed To Piss You Off – Suicide Machine – The Great Pretender – A Wannabe – Zombie Slam – Monkey Business – End Of The Line – It’s Only Them – Pain In The Ass – I’m Going In – Coming Home – Black Knight Satellite – Call Me – Starseed – Dirty Woman – Same Old Song – Encore: Shut Your Mouth


 

 

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00