Home » Pet Shop Boys – Hotspot

Pet Shop Boys – Hotspot

door hansravensbergen@rockportaal.nl
183 views 2 minuten leestijd

Het duo Neil Tennant (1954) en Chris Lowe (1959) gaat al een tijdje mee. Het eerste Pet Shop album Disco dateert immers al van 1986. Hotspot is de opvolger van Super uit 2016 en hun derde met producer Stuart Price. Maar eerst een stukje muziekgeschiedenis.
Pet Shop Boys maakt elektronische popmuziek. Heftige, soms bombastische synthesizerklanken, aanstekelijke ritmes en monotone, soms emotieloze zang van het duo Tennant en Lowe. Ze schrijven al hun nummers zelf, waarbij Tennant doorgaans voor de teksten verantwoordelijk is, en Lowe voor de muziek. De groep onderscheidt zich met hun specifieke geluid dat in de loop der jaren weinig aan verandering onderhevig was. De minimalistische hoezen van vrijwel alle albums zijn ontworpen door Mark Farrow. Zoals ook de cover van Hotspot. Tsja, dan de groepsnaam…. Het duo vernoemde zich naar vrienden die boven een dierenwinkel woonden, bekend als de ‘Pet Shop Boys’.
Om verfrissend en vernieuwend te blijven roepen The Pet Shop Boys regelmatig de hulp in van vooraanstaande muziekproducers. Zo hebben zij zich eerder laten bijstaan door Bobby Orlando, Stephen Hague, Julian Mendelsohn en Trevor Horn. Stuk voor stuk producers die een belangrijke bijdragen geleverd hebben aan het geluid van de jaren 80. Daarnaast werkte men samen met David Morales, Craig Armstrong, Rollo Armstrong (Faithless) en recentelijk dus met Stuart Price.
Op Hotspot doen de heren gewoon wat ze al bijna 35 jaar doen. Het schijfje met een speelduur van drie kwartier herbergt tien nummers die zo herkenbaar zijn als een molen in het landschap van Kinderdijk. Moderne en frisse electropop voorzien van zeer goed in het gehoor liggende en dansbare ritmes. Zo nu en dan wordt teruggeschakeld naar een bedaarder tempo. Maar ook die nummers beklijven verrassend snel in je bovenkamer. Dat is ook de kracht van Tennant en Lowe. Het duo gaat er prat op dat drie nummers zijn opgenomen in Berlijn. Het verschil met de overige zeven in Los Angeles opgenomen nummers hoor ik overigens niet. De albumtitel refereert wel aan Berlijn. De voormalige hoofdstad van Oost-Duitsland stond immers bekend als de ‘hotspot’ van de Koude Oorlog.
Om het album te promoten volgt in mei en juni 2020 een tour waarmee Pet Shop Boys diverse shows in Europa en het Verenigd Koninkrijk zullen spelen: De “Dreamworld: The Greatest Hits Live”-tour brengt het duo op woensdag 6 mei 2020 naar de AFAS Live te Amsterdam.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00