Home » Pitbulls In The Nursery – Equanimity

Pitbulls In The Nursery – Equanimity

door Maurice van der Zalm
170 views 2 minuten leestijd

cover pitbulls in the nursery equanimityBegin mei kwam Pitbulls In The Nursery met Equanimity. Het heeft negen jaar geduurd voordat de band met de opvolger van het debuut Lunatic op de markt komt. De band bestaat sinds 2001 en het heeft mede door diverse wijzigingen in de bezetting zo lang geduurd voordat Equanimity door Klonophere werd uitgebracht.
Equanimity is een vrij complex album geworden met als rode draad stevige progressieve deathmetal. Bijzonder is het gebruik van het instrument de sitar binnen het complete geluid. Een instrument dat nu niet een-twee-drie ook herkenbaar en/of prominent aanwezig is in het geluid. De negen composities zijn uniek van aard door de veelvoud van invloeden die de band verwerkt in de nummers. Zelf refereren ze naar bands als Death, Dying Fetus en Meshuggah. Daar wil ik nog wel een rijtje aan favorieten aan toevoegen. Concollega Opeth is in openingsnummer Crawling aanwezig, maar misschien nog wel meer in de afsluiter Your Dream’s Not Mine. Het repeterende drumritme in combinatie met een ijzersterke strakke gitaarriff werkt hypnotiserend en duurt daardoor geen seconde te lang. Een repeterend mitrailleursalvo aan drumtechnieken die in The Oath ook overduidelijk aanwezig is en waarbij het zware karakter van het nummer doet denken aan Paradise Lost. Die progressieve noot in de deathmetalsfeer komt helemaal terug in nummers als Insiders, Reality en Conspiracy. Zeer gevarieerde nummers die in hun hele hebben en houden eveneens veel kracht uitstralen. Dat Pitbulls In The Nursery wel degelijk een groep is die veelzijdige muziek kan maken blijkt tevens in het jazzyachtige tussenstuk in het eerder genoemde The Oath en in Soul Bones weten ze zelfs reggae te integreren in het geheel. Niet helemaal mijn soort muziek, maar het is bijzonder vernuftig gedaan.
Equanimity is daarmee een vrij complex album geworden dat absoluut meerdere luisterbeurten nodig heeft. De veelvoud aan wisselingen en de enorme range aan krachtpatserij maken het tot een album dat interessant blijft om te luisteren, maar wel één waar je even de tijd voor moet nemen.
[youtube id=”zntHrZNLb9U” align=”left” mode=”normal” autoplay=”no” aspect_ratio=”4:3″ parameters=”https://www.youtube.com/watch?v=zntHrZNLb9U”]

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00