Home » Possession – Disentombed Manifestations

Possession – Disentombed Manifestations

door Filip van der Linden
109 views 2 minuten leestijd

Xtreem Music heeft zowat het volledige œuvre van Possession gebundeld op twee CD’s onder de noemer Disentombed Manifestations. Possession dus, niet te verwarren met het bekendere Possessed of met de Belgische blackmetalband Possession. Vooral met Possessed zou je ze makkelijk kunnen verwisselen, maar Possessed begon al in de jaren ’80 terwijl Possession pas in de jaren ’90 het repetitiehok indook, terwijl beide bands in deathmetal deden. Possession combineerde zijn death dan wel met flink wat thrash, soms wat black en vooral de hoge falset-screams van Nyk Edinger zijn heel atypisch voor een deathmetalband.
Op deze verzamelaar krijg je zowat alles wat de band ooit uitbracht, van demo’s tot albums en wat nooit uitgebrachte repetitiemateriaal. Het allerleukste zijn de covers. Een eerste keer met King Diamond’s Shrine en een tweede keer Iron Maiden’s Revelations. De band had in de songtitels en lyrics dan ook wel iets met het occulte, rituelen en het geloof in al zijn vormen en gedaanten, dus zo gek is die keuze van covers dan niet. Vooral op Revelations toont deze band zich met een indrukwekkende interpretatie. Het interessante is ook dat je sommige tracks in verschillende versies te horen krijgt en die dus kan gaan vergelijken.
De opnamekwaliteit is ondanks de goede zorgen bij het samenstellen van deze verzamelaar niet altijd wat we vandaag gewoon zijn. De opnames dateren uit het begin van het digitale tijdperk, terwijl deze band waarschijnlijk nog het meeste analoog deed. De band was heel degelijk inzake muzikale techniciteit en compositie, al zal je na het horen van deze twee CD’s meteen ook toegeven dat er toen nog heel wat betere bands waren.
Possession is niet de grootste of meest bekende band in de geschiedenis van de Amerikaanse deathmetal (we onthouden dat tweede drummer John Longstreth nog live met Dying Fetus speelde), maar deze Disentombed Manifestations is een knap tijdsdocument dat toont hoeveel variatie er wel niet was in de begindagen van de deathmetal. Nieuwe bands in het genre die hun geluid als true, original of oldschool omschrijven, kunnen misschien beter eens naar Possession luisteren. Hoge screams in deathmetal: tuurlijk wel.

 
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00