Home » Pulse – Adjusting The Space

Pulse – Adjusting The Space

door Filip van der Linden
258 views 2 minuten leestijd

Pulse zou met zijn harde gitaren en industrial synths mooi in het plaatje passen van de Neue Deutsche Härte van Rammstein, Eisbrecher en Megaherz, ware het niet dat het een band uit Oostenrijk is. We zullen maar geen grappen maken over een nieuwe Anschluss en zoeken het wat verder dan de vergelijking met de bands van de NDH. Want er zijn ook duidelijke verschillen met die Duitse bands.
 
Frontman Nemesis (ook van Astaroth en Estatic Fear) grunt meer dan dat hij zingt. En de synths en de synth-bas zitten wel heel prominent in de mix. Een aantal tracks heeft een (drum/dance)beat die wij enkel uit discotheken kennen en de hele sound wordt opgeleukt met klassieke space-achtige elementen (bliepjes, vervormde stemmen, …). Dat alles maakt dat deze Oostenrijkse Pulse toch mooi een eigen gezicht heeft, met zijn mix van cyberpunk en Tanzmetal. Bij momenten doet het muzikaal allemaal wat denken aan de Belgische elektro-scene toen die van new wave, new beat en EBM op een hoopje gooiden (vooral Front 242, Neon Judgement, …).
 
Er staan een aantal heel sterke tracks op het album, zoals We Won’t Come In Peace, Black Knight en het op retrohousebeats drijvende New Elastic Freak. Encounter doet het met veel minder beats en samen met een zuinig en rustig prog-gitaarstukje duwt dat Pulse meteen in een heel andere hoek: die van Tangerine Dream, Mike Oldfield, Ozric Tentacles en Lights A.M. op zijn jongste EP. Ongeveer hetzelfde geldt voor outro The Passage Entry, maar dan zonder gitaarsolo. Misschien is het wel jammer dat Pulse op dit album niet eens wat vaker het gaspedaal lost.
 
De bonus is één keer raak en één keer mis. Het schot in de roos is de cover van Major Tom van Peter Schilling. Prachtig hoe ze daar mooi het evenwicht gevonden hebben tussen het naar hun hand zetten van die song en toch voldoende herkenbaarheid bewaren. De tweede bonus is de Zardonic-remix van Alien Angel, een track van het eerste album van Pulse. De Venezolaanse remixer heeft met o.m. Bullet For My Valentine, Corroded, Nine Inch Nails, Skarlett Riot en Liv Sin een mooi palmares in de metal, maar deze remix is enkel goed voor als je een epileptische aanval zou willen opwekken.
Pulse is een band die terecht veel ambitie toont. Het space-thema zal voor de een origineel zijn, terwijl een ander het eerder ‘uitgemolken’ zal benoemen. Vooral zoekt Pulse zich consequent een plaats tussen grotere en bekendere bands. Als je nog maar half geïnteresseerd geraakt door de videos bij deze review, moet je zeker eens verder zoeken.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00