Home » Septic Tank – Rotting Civilisation

Septic Tank – Rotting Civilisation

door Filip van der Linden
182 views 2 minuten leestijd

Het Britse Septic Tank was begin de jaren ’90 een zijproject van de band Cathedral, met Scott Carlson, Lee Dorian en Gaz Jennings van Cathedral die in Septic Tank uit een heel ander vaatje tapten, dat van de hardcore. Cathedral zal al bij de liefhebbers van doommetal wel een belletje doen rinkelen, maar Carlson zat ook nog in Repulsion, Death, Church Of Misery en Genocide, terwijl je Dorian misschien nog kent van zijn tijd bij Napalm Death en Jennings van bij Death Penalty. Maar Septic Tank was eerder een zijprojectje. In de beginperiode werd wel af en toe live gespeeld, maar geen studiomateriaal opgenomen.
 
Dat duurde tot er in 2012 plots wat studiotijd over was bij de opnames van een Cathedral-album. In zes uur werd een EP geschreven en opgenomen voor Septic Tank. Jammer genoeg werd die enkel verdeeld in Japan en dan nog op een beperkte oplage.
 
Maar nu is er het eerste echte album van Septic Tank. Rotting Civilisation is een verzameling van liefst 18 tracks waarvan de meeste reeds min of meer vorm hadden gekregen terwijl andere ter plekke uitgevonden werden. Het album werd in nauwelijks vijf dagen tijd opgenomen. Jamie Gomez Arellano fungeerde als drummer en als producer. Als drummer is hij niet zo vermaard, maar hij zat reeds in de studio met Cathedral (uiteraard), Paradise Lost, Primordial, Ghost, Opeth en Angel Witch.
 
Alle nummers zijn heel straight forward: kort, snel en hard. En met heerlijk oneerbiedige lyrics. Denk aan Black Flag, GISM en Discharge en het hardste van Motörhead. Er zit een beetje doomcore in, maar denk vooral aan de trashcore, hardcore en politieke punk die furore maakte ten tijde van president Ronald Reagan en Margareth Thatcher.  Dat ze niet in het verleden zijn blijven hangen, laten ze o.m. horen op Social Media Whore.
 
Dead Cross, het project van Dave Lombardo en Mike Patton, was Septic Tank net iets voor om terug te grijpen naar de politieke en maatschappijkritische hardcore, punk en thrash van die periode. Als Dead Cross kan ontstaan dankzij Donald Trump, dan hebben we de verrijzenis van Septic Tank misschien te danken aan de Brexit.  Ook uit iets slechts kan nog iets goeds voortkomen.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00