Home » Silentium – Motiva

Silentium – Motiva

door Edwin Knip
139 views 2 minuten leestijd

Twaalf jaar na het verschijnen van het vorige album Amortean komt de Finse metal band Silentium ijzersterk terug.
Met minimale wijzigingen in de personele bezetting bestaat de band anno 2020 uit zangeres Riina Rinkinen, gitaristen Juha Lehtioksa en nieuwkomer Aapeli Kivimäki (Soulfallen, Shade Empire), toetsenist Sami Boman, bassist Ville Koskinen en drummer Janne Ojala.
Het is het zesde volledige album van de band, het meest volwassen van de Finnen. De bannd is gegroeid en weet ook concessies te doen. Zo zijn in het nummer Shame niet alleen de standaard instrumenten te horen, maar ook houtblazers. Door de inbreng van deze laatste wordt het breekbare thema van het nummer nog eens extra onderstreept. Voor het nieuwe album put Silentium uit de vroege begeinjaren, de band werd in 1995 opgericht, maar ook nieuwe elementen zoals doom.
In het nummer Circle wordt er nadrukkelijk verwezen naar de Finse afkomst van de band. Het is een prachtig instrumentaal nummer. De fans van het eerste uur zullen meteen opmerken dat het muzikale spectrum breder geworden is bij de band. Daarnaast lijkt het alsof Rinkinen eindelijk volledig los mocht gaan, het is voor het eerst dat ze haar stempel mag drukken op de nummers. Ze kwam pas in 2006 bij de band en deed de vocalen op het vierde album Seducia dat nog in de lijn lag van de voorgaande albums. En met haar vocalen weet ze een nieuw muzikaal pad in te zetten, zonder de man-vrouw duetten zoals die nog op Amortean uit 2008 stonden.
Na de release van Amortean in 2008 gaat de band een sabbatical aan, wegens persoonlijke redenen. De lange pauze heeft er voor gezorgd dat de teksten van de band nu persoonlijker zijn dan ooit. Sommige nummers zijn rechtstreeks terug te voeren op de depressies van Rinkinen, zoals het nummer Truth.
Muzikaal en tekstueel is dit een uitstekend album en zal het met open armen ontvangen worden door al die fans die zolang moesten wachten. Maar het was het wachten meer dan waard.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00