Home » Soilwork – Verkligheten

Soilwork – Verkligheten

door Maurice van der Zalm
134 views 4 minuten leestijd

Heel even kreeg ik het gevoel dat werk van Soilwork te lang op zich liet wachten en dat het nog een hele tijd zou duren. Ten tijde van het album The Ride Majestic was de band erg actief te noemen. Toen in 2016 Soilwork kwam met het album Death Resonance was ik verrast. Het betrof echter een album waarop weinig nieuw werk stond. Neemt niet weg dat Death Resonance een heerlijk album blijft om naar te luisteren, maar de afgelopen twee jaar was het ineens stil rond de band.
Zanger Björn “Speed” Strid liet wel van zich horen bij diverse andere bands, maar vooral bij zijn eigen Night Flight Orchestra die sterk aan populariteit wist te winnen en twee uitstekende albums uit wist te brengen. Blij werd ik bij van het bericht in oktober dat er een nieuw album van Soilwork aan zat te komen.
Twintig jaar duurt de carrière van Soilwork nu al en met het nieuwe album Verkligheten dat vrij vertaald ‘realiteit’ betekent. Een realiteit waarin we ons bevinden, maar waar we ook wel eens uit willen stappen. Daarbij heeft iedereen een andere kijk op de realiteit. Misschien ook wel bekend als perspectief of paradigma. De spil van Soilwork, Björn Strid en gitarist David Andersson, heeft gekozen voor hun eigen realiteit door composities te schrijven die voor henzelf vernieuwend te zijn en niet meteen terug te grijpen op oude ‘gewoontes’. Dat kan vanuit de promotor lucratief zijn, maar daar ligt niet de essentie van het schrijven van muziek. Met de toetreding van drummer Bastian Thusgaard hebben de heren een vernieuwing binnen de band gehaald die het album fris en nieuw laat klinken.
Maar de kern is intact gebleven want Soilwork levert nog altijd melodieuze deathmetalcomposities die krachtig over je heen donderen maar ook een melodieuze prettige vibe in zich hebben.
Het best komt daar naar voren in Arrival dat sterk van start gaat en waarin drummer Bastian goed van zich laat horen. In de coupletten maar zeker ook in de refreinen waar de zanglijn melodieus is verweven met het rappe tempo en de gitaarmuur stevig geplamuurd wordt tegen de basis. Een ander voorbeeld van melodieuze deathmetal komt misschien nog meer naar voren in het uitmuntende When The Universe Spoke. Vanaf het gitaarinto wordt de spanning danig opgebouwd en je voelt de uitbarsting gewoon aankomen terwijl de gitaarmelodie in het eigen tempo voort blijft gaan. Björn laat horen dat hij de kwaliteiten bezit die nodig zijn om een compositie te dragen en hij lijkt met gemak van grunt naar clean vocals over te schakelen. En terwijl Bastian zijn drumvellen blijft teisteren, glijdt het gitaargeluid gewoon door afgewisseld met sterke riffs. Ergens klinkt When The Universe Spoke als een opgevoerde versie van Amorphis.
Wat Soilwork nu net bijzonder maakt is dat er naast die oermetal groovende elementen zijn ingevoegd. Bleeder Despoiler heeft die groove. In een lekker en strak ritme met duidelijk gitaaraccenten klinkt het aanstekelijk en toegankelijk. Dat gevoel komt zeker terug in The Nurturing Glance en Witan.
Het eerder naar voren geschoven Full Moon Shoals heeft eveneens een aantrekkelijk karakter en hier beweegt Soilwork zich meer naar The Night Flight Orchestra. De melodie en het tempo zijn gemakkelijk te volgen, maar creëren die prettige onderhuidse prikkeling. Wanneer Björn zichzelf even krachtig neerzet zijn er overeenkomsten met In Flames te maken en dan zitten ze, vanuit mijn realiteit, in de goede hoek.
Naar het einde toe is er een gevoelsmatig vervolg op de Full Moon Shoals wanneer Stalfagel en The Ageless Whisper worden ingezet. Twee composities met een subliem geluid en een pittig accent in de zangpartij. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Needles And Kin gaat in rap tempo door en het krachtige karakter blijft aanspreken. Ook de afsluiter You Aquiver blijft dat doen. Misschien is dit wel de rustigste en meest melodieuze compositie op het album, maar wel één die van begin tot eind laat horen waar Soilwork voor staat.
En dat is melodieuze deathmetal van hoogstaande kwaliteit. Het was het wachten waard op het nieuwe album dat van begin tot eind aanspreekt, je pakt en meeneemt in de Verkligheten die Soilwork je op dat moment aanbiedt. Doe ermee wat je wilt, maar vooral….geniet ervan.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00