Home » SØWT – Things That Rhyme With Pain

SØWT – Things That Rhyme With Pain

door Xander Pas
168 views 3 minuten leestijd

In 2020 waren Søwt en White Boy Wasted te zien bij Dynamo in Eindhoven. Dit was de eerste en tot nu toe enige keer dat ik deze lokale band zag. Inmiddels is er een line-up wijziging geweest, heeft de band vorig jaar een LP uitgebracht en kunnen we morgen met z,n allen gaan luisteren naar een nieuwe EP van de band getiteld Things That Rhyme With Pain.

De band wordt omschreven als Noise-Rock band. Een van de namen die tevoorschijn komt als je het genre op zoekt is The Velvet Underground. Een lichte vergelijking met Lou Reed was al snel gemaakt bij het openen van het eerste stukje zang net na het gemiauw van een kat die de EP opende. Vervolgens begint de term noise rock me wat duidelijker te worden. Dit betekent overigens niet dat dit een bak herrie is, verre van zelfs. Deze EP bevat echter wel de elementen die met noise rock worden geassocieerd en geven een goed beeld van het genre. Met name het experimentele van het genre komt mooi naar voren, zonder dat het minimalistische verloren gaat.

Ook gaat de band hier en daar een ietwat psychedelische richting in. Deze afwisseling bevalt mij als luisteraar erg goed. De vocalen van Danielle Warners worden hierin goed ondersteund door de rest van de band. De EP staat morgen als filmpje van ongeveer 20 minuten op het YouTube kanaal van Søwt. Hier staan geen individuele nummers bij, wat de indruk geeft dat dit eigenlijk een groot nummer is, hoewel je als je goed luistert de verschillende nummers er wel uit kunt pikken. Dankzij de diversiteit van de EP is dit mogelijk. Dit gezegd hebbende zou het me niets verbazen als de EP daadwerkelijk als een groot nummer bedoelt was. Van begin tot eind passen alle stukken muziek goed bij elkaar en speelt de band mooi op elkaar in.

Het is te merken dat dit een band is die weet wat ze doen. Vergelijkingen met Lou Reed en Hawkwind sloot ik aan het begin van de EP niet uit, naar mate de EP vorderde en ik de nummers vaker beluisterde kwam het eigen geluid van Søwt mooi naar voren en smaakte dit zeker naar meer. De opmerking die bij Dynamo gemaakt werd in 2020 dat deze band het ver gaat schoppen, is een opmerking waar ik me volledig bij aan sluit. Het fijne gitaarwerk, strak drumspel, een vol bass geluid en gevarieerde vocalen maken dit een EP die het luisteren zeker waard is. Ik ben benieuwd wat de toekomst voor Søwt brengt. Tot die tijd is mijn advies om deze EP te beluisteren en een concert van ze te bezoeken. De energie die ze op plaat neerzetten is al zalig en wordt live keer tien over gedaan. Een aanrader!

Benieuwd naar de EP? Beluister hem op het YouTube kanaal van Søwt, inclusief video clip gemaakt door Jonas Sars:

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00