Home » Space Age Travellers – @ventures In The Shadows

Space Age Travellers – @ventures In The Shadows

door Eric van den Bosch
140 views 2 minuten leestijd

Space Age Travellers - @ventures In The Shadows coverWie een beetje van de Nederlandse gitaarwereld op de hoogte is kan de naam BJ Baartmans niet gemist hebben. Bij bijvoorbeeld André Manuel, JW Roy, Matthews Southern Comfort, maar ook met zijn eigen band BJ & Wild Verband en nog heel, heel veel andere nationale en internationale projecten in alt-country en amricana is hij als zanger/gitarist, als componist en/of als producer verbonden. Daar is nu een project bijgekomen: Space Age Travellers.
Met twee oude bekenden, bassist Gerco Aerts (o.a. André Manuel) en drummer Sjoerd van Bommel (o.a. Frédérique Spigt), voert Baartmans eigen composities uit die geïnspireeerd zijn door gitaristen uit het Space Age zoals Ry Cooder, Marc Ribot (Tom Waits), Brian Setzer en Jeff Beck, maar ook gitaristen die hen weer inspireerden zoals Hank Marvin (The Shadows), Django Reinhardt en Dick Dale.
Dat zijn namen die flink verschillende stijlen vertegenwoordigen en dat is te horen op @ventures In The Shadows. Phoneline is bijvoorbeeld een surfrocktrack, Pay My Dues doet denken aan de gypsy jazz van Django Reinhardt, terwijl een track als Havana Blue herinneringen aan Hank Marvin oproept. Maar net zo makkelijk maken texmex en rock ‘n’ roll hun opwachting.
In de meeste gevallen is de door de ritmesectie gelegde basis erg jazzy. Het gitaarwerk heeft doorgaans flink wat reverb, wat gezien het tijdperk van inspiratie wel te verwachten was. Een enkele keer gaat het iets meer de rockkant op, zoals Rollercoaster, een vlotte track die zijn naam waarmaakt met buitelende gitaarloopjes. Vaker kiest Baartmans echter voor hypermelodieuze, zorgvuldig opgebouwde gitaarpartijen.
In veertig minuten komen er vijftien tracks voorbij, regelmatig nog geen twee minuten lang. Geen lang uitgerekte soundscapes, maar puntige instrumentale tracks. Dat, gevoegd bij de stilistische variatie, maakt dat @ventures In The Shadows een album is dat een ruime staalkaart aan mooi gitaarwerk laat horen, maar tegelijkertijd door de veelal jazzy uitvoeringen en de vele echo en reverb niet elke rootsliefhebber zal liggen. Dat is zeker geen kritiek, slechts een constatering. Baartmans en consorten hadden met @ventures In The Shadows een helder doel voor ogen en dat is volledig geslaagd.

Space Age Travellers op Facebook

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00