Home » Sputnik 9 – Sputnik 9

Sputnik 9 – Sputnik 9

door Maurice Tonies
187 views 2 minuten leestijd

sputnik9Sputnik 9 is het muziekproject van muzikanten Lars Spijkervet en Wouter van Uden. Het afgelopen jaar hebben ze elke maand muzikanten van allerlei bands om zich heen verzameld om samen muziek te komen maken. Muzikanten van heel diverse acts zeiden volmondig ja tegen dit experiment en elke maand kwam Sputnik 9 met een single op de proppen met daarbij een passende live-video. Wie dit project totaal heeft gemist, maar wel heel nieuwsgierig is geworden naar het resultaat heeft nu de kans om alles te horen. Op de dubbel-lp Sputnik 9 zijn alle verrichtingen te horen.
De initiatiefnemers geloven niet in een hokjesgeest en dat geeft de nodige artistieke vrijheid. Het voelt als een Nederlands equivalent van de Desert-sessions van Josh Homme. In de Galloway-studio in Nijmegen verwelkomden het duo muzikanten van onder andere DeWolff, Shaking Godspeed, Birth of Joy, Jungle By Night en Donnerwetter. Een grotere diversiteit kun je niet in huis halen en samen hebben ze het beste uit elkaar weten te halen. Voor de fans van de eerder genoemde bands is er voor elk wat wils. Zo horen we hoe Pablo van der Poel op twee nummers meedoen en horen we bijna niet meer het verschil tussen Sputnik 9 en zijn band DeWolff. Zijn het dan allemaal rocknummers op deze dubbel-lp? Nee, verre van dat. Met rapper Thomas Waterreus (alias De Logeerde Aap) wordt een totaal andere stijl aangeboord. Dat mag ook gezegd worden voor het nummer O E A, een swingende track met onder andere Shaking Godspeed-bandlid Alex van Damme.
Het muzikale project Sputnik 9 gaat dan ook alle kanten op, zonder dat het een puinhoop wordt. De strakke productie heeft hier duidelijk voor gewaakt. Het jammen en samenwerken heeft de nodige pareltjes opgeleverd. Kiss My Apocalypse is daar een heerlijk voorbeeld van. Met Donnerwetter gaat het redelijk goed op het moment en toch heeft Rocco even tijd weten te maken om op dit nummer mee te werken. Voor de rauwe randjes is contact gezocht met Paceshifters-bandlid Seb Dokman en zo horen we dat electro en gitaren ook prima samengaat.
Het niet denken in hokjes heeft heel veel deuren opengezet. Muzikanten zijn regelmatig te porren voor een experiment,wat uiteindelijk ook voor de luisteraar zeer aangenaam is om te beluisteren. Bekende muzikanten die een ander pad bewandelen of juist even in een andere samenstelling hun ding mogen doen is perfect samengevat op dit album, waarvan een vervolg niet onwenselijk is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00