Home » Sturp – Extensive Alpine Terrain

Sturp – Extensive Alpine Terrain

door Maurice van der Zalm
276 views 2 minuten leestijd

Daan van Eijndhoven is zijn naam en met het project Sturp heeft hij al eerder twee zeer bijzondere albums afgeleverd. Extensive Alpine Terrain is het derde album en ik ben heel benieuwd wat ik dit keer voor mijn kiezen krijg bij Sturp. Een album van Sturp is namelijk nooit een album waarbij je achterover leunend kunt luisteren naar de composities. Vijftien in dit geval.
Voor dit album koos Daan de akoestische achtsnarige klassieke gitaar als hoofdrolspeler naast de banjo en de drums. Het was niet zijn eerste keus, totdat hij erachter kwam dat je ook met dit instrument bruut, beukend en bombastisch uit de hoek kan komen. Dat blijkt inderdaad wel degelijk in Easy Meal Ideas (waarin een lagedrukgebied muzikaal een platform krijgt),Canned Items, Downsizers en Chair Based Movements waar het zeer eigenzinnige geluid van Sturp zwaar is aangezet en de fase van experimentele resonantie in een vergevorderd stadium wordt ingeluid. Toch kent de laatst genoemde compositie ook een frivool karakter, met zelfs een funky inslag.
Dat frivole wordt nogmaals gebruikt in Cope With Confinement/Chocolate Enrober. Deze sterk akoestische compositie heeft dat frivole in zich met daar tussendoor zware invalshoeken. Zelf krijgt het geluid een beeld van dieren en moet ik denken aan Le Carnaval Des Animaux van Camille Saint-Saëns.
Daarnaast is Extensive Alpine Terrain nogal onvoorspelbaar en daardoor heel interessant. In Precipitation wordt de luisteraar in een soort trance gebracht met een mantra-achtig muziektuk en krijgen de vrije geluiden van de VPRO een podium in Heatable Insoles dat meer wegluistert als een soundtrack van een eigenzinnige film. Bluesy wordt het in Surplus To Requirements en biedt Sturp een sterke vibe in Curb Crawling en Breeding Cycle Completed.
Het is bijzonder opmerkelijk hoe Daan met een minimum aan instrumentarium en noten zo’n ferme vibe weet neer te zetten. Onwillekeurig grooved het aan alle kanten zonder dat er stevig wordt gespeeld.
Aan het eind merk je ineens dat Sturp een liedje op het album heeft gezet. Oorspronkelijk is het de Holiday Rap van Mc Miker G & DJ Sven, maar hier wordt de composities stevig onder handen genomen en klinkt deze versie een stuk leuker en aantrekkelijker dan het origineel.
Met Extensive Alpine Terrain is het Sturp weer gelukt om me te fascineren met een album dat absoluut niet in één hok te stoppen is en waar de eigenzinnigheid bijna meer doel dan middel lijkt. De vijftien composities op het album zorgen voor spanning en zetten je meermaals op het verkeerde been, maar houden je wel gekluisterd aan hetgeen je wordt voorgeschoteld. Bijzonder knap hoe dit weer een plaats heeft gekregen in mijn prefrontale hersenkwab cq cortex.
Video van het vorige album:

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00