Home » Sygo Cries – Talking About Walls

Sygo Cries – Talking About Walls

door Filip van der Linden
310 views 2 minuten leestijd

Sygo Cries is een Belgische coldwaveband die begin van de jaren ’90 ontstond in de omgeving van Gent. Na een tijdje ging het project verder als This Morn’Omina, een solo-project van Mika Goedrijk. Later dook de bandnaam Sygo Cries opnieuw op voor sporadische releases, maar nu is er een nieuwe reïncarnatie met een sterke bezetting en het veelbelovende mini-album Talking About Walls op 12 ” clear blue vinyl.
De nieuwe bezetting is behalve oprichter Mika Wim Guillemyn (The Other Intern) op bas, Olivier Moulin (The Mars Model) op keys en synths en de jonge hond Brooklyn Machet. Voor de productie van ‘Talking About Walls’ deden ze een beroep op Jon Wolf (Your Life On Hold, Mildreda, Diskonnekted, Der Klinke, Dive). Het mini-album omvat vier songs met verschillende invloeden. De echoes van de Belgische coldwave- en postpunkscene zijn onmiskenbaar aanwezig. In de lyrics is er een overkoepeld thema van fysieke en denkbeeldige muren tussen mensen en hoe we daar mee omgaan.
Op de A-kant staan twee songs die zowel catchy als stevig klinken. Spiders (in our head) heeft een onderhuidse dreiging en wisselt speelse baslijnen met de klassieke ijle riffs van het genre. De tempowisseling bij elk refrein is bijzonder catchy. Van End of the Century konden we deze zomer reeds de demo-versie horen. Het was de eerste song die Wim en Mika samen schreven. Waren we over de demo reeds best te spreken, dan is de afgewerkte versie nog een stuk sterker, met opnieuw heel inventieve versnellingen en pauzes in het tempo. De dreiging is hier iets minder dan op de openingstrack, maar het gevoel van onbehagen is wel tastbaar op deze track. Live wordt deze A-kant een bommetje.
Op de B-kant vinden we een herwerking van Ship of Friends, een track van één van de ‘vorige’ versies van Sygo Cries, die in 2016 op het album Split stond. Hier krijgen de synths een hoofdrol en dat levert een bijzonder dansbare track op die flirt met EBM en EDM. Het mini-album eindigt met de duistere elektro-ballad The Parting Glass die mooi in laagjes opbouwt tot een ‘vol’ geluid in de finale, maar misschien missen we hier toch de muzikale eruptie waar de band stilletjes naar toe lijkt te werken.
Talking About Walls leunt hard op het verleden en in België is er best wel een rijke erfenis inzake coldwave en postpunk. Tegelijk is het een mini-album met een rijke belofte. In deze opstelling kan Sygo Cries wel eens bijzonder groot worden.
https://sygocries.bandcamp.com/album/talking-about-walls
 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00