Home » Ted Russell Kamp – California Son

Ted Russell Kamp – California Son

door Filip van der Linden
255 views 3 minuten leestijd

Ted Russell Kamp begint binnen enkele weken aan zijn Europese tournee en dat doet hij in België en Nederland. Deze countryrocker komt zijn nieuwe album California Son voorstellen en voor de liefhebbers van het genre is dat bijzonder goed nieuws.

De Amerikaan is misschien niet de bekendste naam in de country- en rootsrock, maar hij behoort tot de zo goed als vast band van de bekendere Shooter Jennings. Hij leent zijn bas- en andere talenten ook al eens uit aan anderen. Hij staat bijvoorbeeld in de credits van het album We Are Chaos van Marilyn Manson. Een referentie die in 2020 nog meer waard was dan vandaag.

Op California Son profileert Ted Russell Kamp zich als songschrijver en veelzijdig muzikant (gitaar, bas, percussie, dobro, zang, Hammond, …). Hij schreef de meeste lyrics en muziek, maar hij is wel zo eerlijk om de muzikanten en collega-zangers in de studio mee te erkennen als songschrijver.

Over naar de muziek. Het album opent met twee kaskrakers: California Son en Hard To Hold klinken bijzonder catchy en zonnig-vrolijk en hebben een leuk ritme. In de bluesballad One Word At A Time komt de stem van Kamp niet mooi tot zijn recht. Ballad Of The Troubadour is ook zo’n slepende bluesballad met flink wat melodrama, maar hier is er minder te klagen over de vocale prestatie. Integendeel, hier horen we een echo van Tom Petty. Dezelfde poëtische kracht horen we op het doorleefde folky kampvuurlied Firelight.

Deze countryrocker heeft een talent voor catchy tunes met een steady tempo, zo blijkt nogmaals op The Upside To The Downside. High Desert Fever doet mij wat denken aan de hoogdagen van Dr Hook, al bleef die meestal ver weg van de huilende pedalsteel. Als hij wat moeite doet, is Ted Russell Kamp een prima songwriter, maar vaak genoeg, zoals op Miracle Mile, stapelt hij ook gewoon de clichés op elkaar. Het blijft ten slotte toch country, toch? Hangin’ On The Blues had in hetzelfde bedje ziek kunnen zijn, maar hier redt hij zich met een bijzonder leuke baslijn als enige begeleiding, zodat de aandacht niet naar de dertien-in-een-dozijn lyrics gaat. Goede redding, maar het was close. Als hommage aan country-folk-legende Merle Haggard hadden de lyrics net iets meer vlees aan het been mogen hebben.

Ted maakt die halve misser goed met alweer een catchy en vrolijke rocker: Roll Until The Sun Comes Up. Met een ander stem-timbre had dit een prima single kunnen zijn voor Chris Isaak. Albumafsluiter Every Little Thing is wat zwaarder op de hand en gaat win de richting van Warren Zevon en Tom Petty. Über-Amerikaans, maar wel heel authentiek en doorleefd, met een leuke bijrol voor een orgeltje.

California Son is een heel divers album. Genres ontmoeten elkaar en één man verbindt alles met zijn talent als zanger, songschrijver en gitarist. Heerlijk album.

Ted Russell Kamp komt in twee golven naar Nederland: eerst naar Helmond (31 maart), Meppel (3 april) en Amsterdam (7 april) en dan na een paar Europese steden komt hij in de tweede helft van april naar Dordrecht, Leeuwarden, Hengelo, Veendam en Valthermond. En in november is hij alweer terug naar Leeuwarden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00