Een kleine verwijzing naar Madness in de foto vat zowat samen hoe we dit jaar beleefd hebben. Daar wil ik voorts niet te veel woorden aan verspillen.

 

Heel wat Belgische en Nederlandse bands in mijn ‘metal top 10’ dit jaar. Op een uitzondering als AC/DC na hebben heel wat ‘grote’ bands en labels hun belangrijkste releases uitgesteld en zo krijgt het  lokale talent wat meer plaats onder de spotlights. En opnieuw is er de vaststelling dat ik minder tijd kon vrijmaken voor reviews dan ik wel zou willen. Ik kijk voor 2021 alvast uit naar nieuw werk van o.m. Fragmentum, Saille, Splendidula, Shocker en Scavenger. Benieuwd ben ik ook of Sabaton nu wel eens een sterk album zal afleveren of niet. En of er nog rek zit op het concept van Memoriam.

 

Fleddy Melculy – Sabbath Fleddy Sabbath

Worlds Beyond – Symphony Of Dawn

Hjelvik – Welcome To Hel

Rawdriguez  – Asylum Of The Arcane

Wound Collector – Depravity

Āter – Vullighied

Harmonize – Warrior In The Night

Shuulak – Rubedo

Sinister – Deformation Of The Holy Realm

Celestial Season – The Secret Teachings

 

In mijn ‘niet metal top 10’ van dit jaar valt het mezelf op dat ik liefst drie live-albums genoteerd heb, terwijl ik doorgaans niet zo te vinden ben voor concertregistraties. Ook hier verscheen er veel materiaal (akoestische sets, live-albums, verzamelaars, digitale EP’s, remixalbums, …) die het wachten op de echt grote kleppers moesten verzachten, met hier het fijne album van Bruce Springsteen als welkome uitzondering. Die heeft deze top 10 niet gehaald, maar het had gekund. Hier is het voor mij uitkijken naar nieuw werk van o.m. PESCH, Cowboys & Aliens, Caravan, Fire Down Below, The Haunted Youth, Enzo Kreft, Whispering Sons,  Vincent Starwaver, Matt Watts, The War On Drugs en Usi Es.

 

DIRK. – Cracks In Common Sense

Yawning Man – Live At Giant Rock

De Brassers – Alternative News

Bob Mould – Blue Hearts

Nick Mason’s Saucerful Of Secrets – Live At The Roundhouse

Irish Coffee – Heaven

Voidian – Through The Eye Of The Flame

Heisa – joni

Electric Feat – Electric Feat

The Spacelords – Spaceflowers

 

Voor mijn top 10 van beste optredens heb ik niet lang moeten nadenken. Voor het volledige jaar 2020 kom ik niet eens aan 20 concerten, waar de teller in december doorgaans makkelijk op 120 staat. Ik heb een paar livestreams gevolgd, maar die neem ik toch maar niet mee in dit lijstje. Het was voor een lijst van tien (chronologisch) dus eerder schrappen wie niet in aanmerking komt, maar ik zie dit daarom nog niet als een negatieve keuze. De concerten in augustus en oktober waren coronaproof, met stoeltjes. Waar ik inzake concerten naar uitkijk is niet moeilijk te raden: de terugkeer van het ‘oude’ normaal.

 

Chalice (De Kreun, 18 januari, Kortrijk)

Shocker (De Kreun, 18 januari, Kortrijk)

Matt Watts (Handelsbeurs, 6 maart, Gent)

Usi Es (Handelsbeurs, 6 maart, Gent)

Equal Idiots (Popallure, 15 augustus, Nazareth)

High Hi (Popallure, 15 augustus, Nazareth)

Irish Coffee (CC De Werf, 29 augustus, Aalst)

Evil Invaders (Sound Of Noise, 10 oktober, Kortrijk)

Spoil Engine (Sound Of Noise, 10 oktober, Kortrijk)

Dyscordia (Sound Of Noise, 10 oktober, Kortrijk)