Home » The Great Old Ones – EOD-A Tale Of Dark Legacy

The Great Old Ones – EOD-A Tale Of Dark Legacy

door Maurice van der Zalm
158 views 2 minuten leestijd

Vorig jaar december mocht Rockportaal als eerste in Nederland de video van The Great Old Ones aankondigen. Deze band opereert vanuit het Franse Bordeaux. Een plaats die bekend en geroemd is om de vele geheimen en de dieprode wijn uit de streek. Het nieuwe en derde album van The Great Old Ones, EOD-A Tale Of Dark Legacy, vanaf eind februari te koop is, past misschien wel meer in de traditie van de stad dan je in eerste instantie zou verwachten.
Voor het album heeft de band zichzelf laten inspireren door het werk van auteur H.P. Lovecraft. Een auteur die bekend is door zijn sinistere, donkere romans.
Muzikaal gezien is dat wel duidelijk. EOD-A Tale Of Dark Legacy lijkt muzikale poëzie met een inktzwart karakter. Een karakter dat uitstekend past binnen het black metalgenre dat zij vertegenwoordigen. De zeven composities die gemiddeld zes minuten duren zijn divers van aard. Het tempo ligt hoog in The Shadow Over Innsmouth dat ingeleid wordt door Searching For R. Olmstead (Introduction). Drummer Léo Isnard heeft er stevig zin en begeleidt zijn, door een gitaarmuur gestuurde, tempo met miniscule doch trefzekere tikken op de cymbals. Het blackmetaltempo krijgt eedn vervolg in When The Stars Align. Binnen het totale geluid ligt er een gitaarmelodie onderhuids die bepalend is voor de onderliggende literaire stroom. In Screams And Flames start furieus (nadat het ingeleid is door Wanderings), maar kent een sferisch intermezzo dat zich langzaam ontwikkelt in meer kracht en duisternis. Dit komt mede door het feit dat het tempo laag blijft. Ook hier die karakteristieke zwaarmoedige gitaarmelodie op de achtergrond die een extra accent toevoegt aan de compositie. Opvallend is het drumwerk. Drumwerk dat een bijna hypnotiserende werking heeft in het tribalachtige intro van The Ritual. Het past mooi binnen de sfeerpartij van de compositie waarin gespeeld wordt met tempo’s, intensiteit en kracht. Een element dat in slotstuk Mare Infinitum eveneens mooi tot uiting komt. Zwaar en sferisch waarin het gebruik van strijkinstrumenten niet wordt geschuwd, wordt de luisteraar op de proef gesteld in de allesomvattende wereld van black metal waarin je van het ene uiterste tot het andere uiterste wordt geschud en koorgezang je langzaam in een hypnose doet belanden.
Mare Infinitum en The Ritual zijn daarmee meteen door mij als favoriet bekroond. Hoewel ik van huis uit geen fervente black metalfan ben, weet The Great Old Ones mij met deze composities flink te raken en laat ik mee meevloeien in de inktzwarte, trage duisternis van een nachtelijk Bordeaux.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00