The Mavericks – 013 (Tilburg) 05/09/.2022

Rockportaal goes Country! We trekken vandaag de cowboylaarzen aan en sluiten aan in de rij bij 013. Niemand minder dan The Mavericks staan daar vanavond op het podium en stiekem zijn we best nieuwsgierig hoe nu die Spaanstalige nummers live klinken die de band al eerder uitbracht. Als guilty pleasure kennen we stiekem Dance The Night Away uit ons hoofd, maar wat mogen we allemaal nog meer verwachten. De show is nagenoeg uitverkocht, een mooie avond lonkt!
Voordat we The Mavericks aan het werk zien is het aan de bluesformatie van McKinley James om de stemming er vast in te krijgen. McKinley James zal bij velen nog een belletje doen rinkelen, maar de jonge bluesmuzikant heeft in de Verenigde Staten de aandacht van producer (en bandlid van The Black Keys) Dan Auerbach weten te trekken en deze heeft zich over de release van zijn EP Still Standing By ontfermd. McKinley James heeft dan ook heel wat in huis. De grote zaal van 013 vult zich met het geluid van het Hammond-orgel, de strakke drums en geweldig gitaarspel. Ook hoeven we over het zangtalent niet te klagen. We zien dan ook een prima opener in Tilburg en ondanks dat het misschien niet helemaal bij het hoofdprogramma past weet de Amerikaan weldegelijk te boeien en houdt hij (samen met zijn band) zich staande in 013. McKinkey James mengt graag de blues met een vleugje soul, er is gedurende de bijna drie kwartier dan ook heel wat te genieten.
Het publiek heeft echter ook de nodige aandacht voor elkaar en ook zijn het drukke tijden voor het barpersoneel in de grote zaal in Tilburg. Het wordt alsmaar drukker op de vloer en sommige bezoekers beklagen zich over de drukte. Daarentegen blijkt er op het balkon nog best wat plek te zijn, maar kennelijk wil iedereen vooraan staan bij The Mavericks. Iets na negenen doven de lichten opnieuw in Tilburg en als een ludiek Can Can heeft geklonken komen Raul Malo en consorten het podium oplopen. The Mavericks staan vanavond met negen bandleden op het podium, het belooft dan ook een muzikaal spektakel te worden. Bij de allereerste klanken van Back In Your Arms Again lijken The Mavericks al een gewonnen wedstrijd te spelen. Uit volle borst wordt deze publieksfavoriet meegezongen. De sfeer zit er dan ook meteen in, het is feest in het Brabantse Poppodium. Er zijn dan ook veel kenners in de zaal, de fans halen graag herinneringen op van het vorige bezoek van de Mavericks aan Tilburg. Ook zijn er grote vriendengroepen en families die samen naar hun helden zijn komen kijken. De muziek spreekt een hele groep aan.
Wat spelen The Mavericks dan ook een heerlijke set vol met meezingers. Een paar jaar geleden vierden ze al hun 30-jarig  bestaan en vandaag doen ze het dunnetjes over. Maar er was toch een nieuw album? Vol trots vertelt Raul hoe fijn het is om weer op tour te mogen zijn, dat alles weer mogelijk is én dat de heren een Spaanstalig album hebben opgenomen. Het is tijd om En Espanol-tour ook echt een Spaans tintje te geven. De lichten doven en er staat een spot gericht op de zanger die La Sitiera inzet. Wat is dit een prachtig nummer, vooral als niet veel later ook de blazers op weergaloze wijze invallen. Velen pakken dan ook even de telefoon erbij om dit kippenvelmoment vast te leggen. The Mavericks bewijzen dan ook van alle markten thuis te zijn. Het opvolgende Recuerdos is wederom een voltreffer.
De aandacht wil echter wel eens verslappen bij het publiek in de grote zaal. Zo is meezinger Blue Moon misschien toch iets te gezapig en ook is men iets minder onder de indruk van Amsterdam Moon. En dat terwijl er echt een band op het podium staat die alles geeft. Doordat er negen muzikanten op het podium staan is er heel wat te zien, elke muzikant krijgt wel een moment om zich te laten zien. Het blijft een feestelijke avond met The Mavericks, zo worden er ook op het balkon de nodige dansjes gemaakt. Zo gaan de handjes in de lucht op Summertime, wat vervolgens overloopt in Message To Rudy, maar dan moet de grootste hit nog volgen. Natuurlijk mag Dance The Night Away niet ontbreken. Een aantal stelletjes hebben niet de countrylaarzen aangetrokken, maar geven graag een dansdemo op het balkon, wat een genot om iedereen zo te zien dansen.
De avond is dan ook allang geslaagd voordat de band aan het toegift mag beginnen. Een paar songs zijn voor het laatst bewaard. Rolling Along brengt de sfeer weer helemaal terug en tijdens het afsluitende nummer All You Ever Do Is Bring Me Down nemen The Mavericks even de tijd om elk bandlid even goed voor te stellen aan het publiek in Tilburg. Wie voor aanvang had verwacht veel Spaanstalige nummers te horen komt misschien bedrogen uit, maar dan hadden mogelijk andere songs geschrapt moeten worden. The Mavericks hebben in ieder geval de zaal op zijn kop gezet… en stiekem proberen we nu Dance The Night Away weer uit ons hoofd te krijgen….

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024