Home » The Prog Collective – Epilogue

The Prog Collective – Epilogue

door Maurice van der Zalm
107 views 2 minuten leestijd

cover the prog collectiveIn navolging van het succes van de debuutcd  uit 2012 besloot Billy Sherwood (Yes, Circa) om nog maar een keer cd vol te schrijven met hoogstaande symfonische rock. Samen met Billy Sherwood hebben vierentwintig vrienden meegewerkt aan de negen nummers waaronder Rick Wakeman, Alan Parsons, Chris Squire en Nik Turner. Allemaal bij elkaar goed voor om en nabij 1000 jaar muziekervaring. Behalve Billy zijn alle leden van dit ‘collectief’ slechts één keer in actie bij een nummer.
Aan de ene kant merk je dit in de uitvoering van de afzonderlijke nummers, aan de andere zijn alle nummers van de hand van Billy Sherwood, dus zit er wel enige consistentie in het geheel. De epiloog niet meegerekend, waarin William Shatner (Captain Kirk) het gesproken woord vertolkt, spat de kwaliteit er wel af. Een aantal nummers zijn vrij toegankelijk van aard (Are We To Believe?, Adding Fuel To The Fire, What Can Be Done? Shining Diamonds). Daarnaast is er genoeg voer voor de gevorderde fan van het symfonische genre. Dit uit zich soms in zeer onsamenhangende delen in een compositie zoals in Tomorrow Becomes Today, wat daarnaast een vrij saai nummer is, tot prachtige keyboardstukken in In Our Time of gitaarstukken in Just Another Day. Het geheel overziend hangt het geluid wel regelmatig naar Yes en mis ik enige climax. Tempo vinden we in Adding Fuel To The Fire (een beetje Alan Parsons ten tijde van de LP Vulture Culture) en Shining Diamonds (met Alan Parsons op zang), wat overigens een uitstekende keus is om als single naar voren te schuiven.
Maar nogmaals, het spettert niet echt en luistert ook weer niet heel makkelijk weg. Epilogue is daarmee voor progminnend Nederland een mooi exemplaar, waarbij enige ervaring met het beluisteren hierin wel noodzakelijk is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00