The Sessions: Holleeder – Effenaar (Eindhoven) 07/12/2020

Holleeder doet het even… Ze verkopen de Effenaar, in het kader van het live stream project The Sessions,  meteen bij hun eerste optreden uit. Goed, het zijn maar slechts 30 kaartjes, maar toch. Het laat zien wat voor een naam deze jongens al op hebben kunnen bouwen. Deels voortgekomen uit het ter ziel gegane metalcore gezelschap Crown For A Killer hebben deze jongens al een streepje voor bij me. Na vanavond zet ik er gewoon nog eentje bij.
Metallic hardcore bekijken op een stoel, flesje water in de hand. Het is eens wat anders. Dit soort bands horen natuurlijk in zweterige zaaltjes te staan met ribbenkneuzende moshpits. En hoewel vocalist Thijn regelmatig aangeeft het jammer te vinden dat er geen pits mogelijk zijn ziet hij geen reden zijn eigen energie te beteugelen. Spinkicks uitdelend, two-step hardcore dansend en regelmatig op de knieën brult hij de teksten in de microfoon.
Dezelfde energie zien we terug in de rest van de band. Drummer Bram mept zo hard dat zijn drumstokjes sneuvelen. De haren van de gitaristen, Sem en Jens, en bassist Kane draaien met zo’n snelheid in de rondte dat ik zowat van de stoel geblazen wordt. En als die moves dat niet doen, doet de brute sound dat wel.
De mosterd werd duidelijk gehaald bij bands als Knocked Loose en Broken Teeth. Snoeiharde, sterk door metal beïnvloedde hardcore die nu erg populair is. Thijn haalt dan ook regelmatig aan dat dit ‘’hardcore 2020’’ is. Het valt dan ook niet te vergelijken met het geluid van oudere, originele hardcorebands als Bad Brains, Negative Apporach of zelfs Agnostic Front of Sick Of It All. Nee, dit is een nieuwer geluid. Het geluid van hardcore bands die groot werden met metalcore. Kortom, veel breakdowns, dissonante “alarm clock” riffs en schreeuwende vocalen.
Met zo’n 20 minuten is de band door het repertoire heen, maar heeft uitstekend de kans gekregen ons te overtuigen van hun kunnen. Ik zie er naar uit ze in de toekomst te zien in een zaaltje waar ik met gevaar voor eigen leven mij rond de pit beweeg.

Related posts

Wolfmother + The Picturebooks – Doornroosje (Nijmegen) 11/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zondag (Groene Heuvels) 07/07/2024

Down The Rabbit Hole 2024: Zaterdag (Groene Heuvels) 06/07/2024