Home » Tom Robinson – Up Close & Personal

Tom Robinson – Up Close & Personal

door Filip van der Linden
333 views 3 minuten leestijd

Up Close & Personal is een verzameling van opnames van de solo-optredens van Tom Robinson, het Britse icoon van de punkperiode en voorvechter van de mensenrechten in het algemeen en van de LGBTQ-gemeenschap in het bijzonder.

Het is een heel bonte verzameling van liedjes uit verschillende albums en opgenomen op verschillende plaatsen en jaren. Dat vergt een kleine inspanning van de luisteraar. Dit icoon is al een eind in de 70 en zijn stem varieert mee met zijn leeftijd. Dat wisselende ‘kader’ van tijd, stemkleur en stemvolume is een sprongetje dat je bij elk nummer moet maken. Het zijn bovendien niet allemaal de allerbeste opnames. Het voordeel van een artiest die heel veel opnames maakt en bijhoudt is wel dat Tom Robinson voor deze verzamelaar vrij kon kiezen welke opnames van elke song hij wou selecteren. En ook: niemand zingt beter de nummers van Tom Robinson dan Tom Robinson zelf, dus wat maakt het ook allemaal uit.

Het is geen Greatest Hits-album geworden. De nadruk op Up Close & Personal ligt op het ‘oudere’ werk, met slechts twee nummers uit Only The Now, zijn meest recente studio-album (uit 2015 alweer) en geen enkel nummer uit de albums van daar net voor (Having It Both Ways uit 1996 en Love Over Rage uit 1994). Dat is voor sommige fans misschien een beetje jammer, maar Tom Robinson heeft dan ook zo een uitgebreid oeuvre met hits, singles en publieksfavorieten dat er vast een Volume 2 volgt van deze Up Close & Personal. De liefhebbers van obscure tracks worden verwend met relatief onbekende nummers als 1967 So Long Ago en Portobello Terrace, twee nummers die de voorbije decennia niet vaak of helemaal niet op zijn setlist stonden. Voor wie het wil opzoeken is het wat puzzelen, maar de meeste van de tracks op deze verzamelaar zijn al eerder uitgebracht en slechts twee of drie stonden nog nooit eerder op een officiële of niet-officiële release.

Robinson’s vele Belgische fans hebben meer geluk dan zijn Nederlandse fans: één van de nummers op deze Up Close & Personal werd opgenomen bij de zuiderburen: 2-4-6-8 Motorway werd in 1998 gespeeld in het stadje Wetteren en misschien waren daar wel een handvol Nederlandse fans bij. Van dat nummer krijgen we ook de demo-versie, wat een leuke verrassing is.

Tom Robinson doet in maart een solo-tournee door Vlaanderen en Nederland. De meeste concerten zijn al uitverkocht, maar voorlopig zijn er wel nog tickets voor zijn solo-show in de Q-Factory in Amsterdam op zondag 10 maart en voor vrijdag 8 maart in Baarle, het dorpje op de grens tussen Vlaanderen en Nederland.

https://tomrobinson.bandcamp.com/album/up-close-personal

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00