Torch – Live Fire

Na vier volwaardige albums en twee EPs komen deze Zweden met een live album.
Oorspronkelijk wordt de band in 1979 opgericht, toen nog onder de naam Black Widow. In 1980 wijzigt de naam naar Torch en brengt de band in het tijdsbestek tussen 1980 en 1986 twee EPs en twee albums uit. Daarna valt de band uit elkaar. In 2003 brengt zanger Dan Dark, echte naam Östen Bidebo, een nieuwe line-up bij elkaar. Bassist Ian Greg (Greger Gerlehagen) , drummer Steve Streaker (Håkan Hedlund) en gitarist Chris J. First zijn oudgedienden, zij speelden ook in de jaren tachtig bezetting. De band wordt gecompleteerd door gitarist Hocky Nyström. In 2022 verlaat Dark de band om plaats te maken voor de huidige zanger Lasse Gudmundsson.
Op het album Live Fire is zanger Dan Dark nog te horen. De opname dateert uit 2018 toen de band in topvorm optrad op het Sweden Rock Festival 2018. De opnames werden even apart gelegd omdat de band druk was met het opnemen van hun come-back album Reignited dat in september 2020 uit komt. Mede door de COVID19 pandemie was de band min of meer gedwongen om met de opnames van het festival aan de slag te gaan.
Het album bevat negen nummers, acht oudere nummers en het nummer Feed The Flame dat later op het album Reignited terecht zal komen. De band zet een geweldige show neer, aangemoedigd door een overenthousiaste menigte die de band naar een hoger niveau tilt. De energie spat er van af en de band bewijst haar bestaansrecht. Het is terecht dat de band nieuw leven is ingeblazen.  Nummers als Beauty And The Beast, Battle Axe of Warlock komen live sterk uit de verf.
Het wat minder heftige Elektrikiss laat horen dat de band het publiek massaal aan het zingen krijgt, een geweldig moment. Het is niet meer dan terecht dat de band besloten heeft om deze registratie uit te brengen.

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia