Home » Trans-Siberian Orchestra – The Christmas Attic (25th Anniversary Edition)

Trans-Siberian Orchestra – The Christmas Attic (25th Anniversary Edition)

door Xander Pas
358 views 3 minuten leestijd

In 1998 bracht Trans-Siberian Orchestra het album The Christmas Attic uit. Liefhebbers van Progressieve Rock zullen de CD versie al jaren in huis hebben, tot 2014 bestond er geen vinyl versie van het album. De Audio Fidelity persing uit 2014 was zeer gelimiteerd en snel uitverkocht. In 2018 bestond het album 20 jaar en kwamen persingen op wit en zwart vinyl op de markt met bonus track Christmas Jam (Live). Dit jaar bestaat het album 25 jaar en ontving ik de persing op zwart vinyl. Ook op deze editie is de bonus track te vinden.

Dit jaar is er naast het zwarte vinyl ook een transparante persing. Volgens sommige audiofielen de puurste vorm van vinyl, het daadwerkelijke verschil tussen deze persingen zal minimaal zijn vermoed ik. Het is een dubbelalbum, in een prachtige gatefold sleeve. De hoes is vrij stevig en arriveerde zonder deuken of scheuren. Een ding wat me altijd stoort als ik een nieuwe plaat open, is het zien van statische papieren binnen hoezen. Deze hoezen laten scuffs en krassen achter op platen door de statische wrijving. Vandaar dat ik de binnen hoezen altijd vervang door antistatische poly lined sleeves, hierdoor gaat het vinyl langer mee. Dit is echter het enige kritiek punt wat ik op de persing zelf heb. Gelukkig was het effect van de hoezen in dit geval minimaal en is het overgrote deel van de surface noise verholpen na een schoonmaak beurt.

Het album klinkt erg mooi op vinyl. De mix is rijk en vol, een bombastisch geluid brengt de klassieke invloeden die het album kent mooi ten gehore en is tevens energiek. Dit album is een mooi voorbeeld van een goed opgenomen nummer met een goed dynamisch bereik en detail behoud. Met name het gitaarwerk van Al Pitrelli komt mooi naar voren en heeft net dat extra beetje energie wat de CD mistte. De energie en rauwheid van de vocalen in album hoogtepunt The Three Kings and I (What Really Happened) is briljant. Het is bijna alsof ik het nummer voor het eerst hoor.

Naast wat surface noise tijdens de stillere stukken is dit een kraakvrije plaat met zuiver geluid en een mooi kerstcadeautje voor de vinyl en progressieve rock liefhebber. Dit is een prachtige heruitgave van een van de beste conceptalbums uit de jaren 90. Na 25 jaar nog altijd een meesterwerk wat het verdient op vinyl gehoord te worden. De bonus track is een mooie toevoeging aan het album en stoort niet. Het nummer is afkomstig van het derde album in de zogenaamde Christmas trilogy. Geen hele logische opvolger van album afsluiter An Angel’s Share, beide nummers verschillen nogal van elkaar, echter geen verkeerde keuze en een mooie manier om nog een keer te laten zien hoe divers de nummers van de band en dit album is.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00