Home » Classic Album: Ultimate Spinach – Behold & See

Classic Album: Ultimate Spinach – Behold & See

door Xander Pas
275 views 3 minuten leestijd

Er zijn een hoop albums die vergeten worden. Als psychedelic rock liefhebber ontdek ik regelmatig een vergeten pareltje. Een van mijn favoriete bands uit Boston is Ultimate Spinach. In totaal maakte de band drie studio albums voordat ze in 1969 uit elkaar gingen. Mijn persoonlijke favoriet van de band is Behold & See uit 1968. Een hoop van mijn favoriete albums kwamen dat jaar uit.
Het album opent sterk met Gilded Lamp of the Cosmos. Hier draait het refrein zich erg om de album titel. Waarom dit het titel nummer niet is begrijp ik om die rede dan ook niet. De vocalen zijn erg fijn, zowel van zanger Ian Bruce-Douglas en zangeres Barbara Jean Hudson. Instrumentaal gezien is het lekker psychedelisch en een perfect voorbeeld van de muziek uit die tijd. Bruce-Douglas heeft een grotere rol op het tweede nummer,Visions of Your Reality, waar de vocalen door hem verzorgd worden. In tegenstelling tot het voorgaande nummer is dit meer bluesy. Ook zit er zit een fijn ritme in wat door heel het nummer te horen is.
Vervolgens hebben we het hoogtepunt van het album. Lekkere jazz elementen met psych, ”Jazz Thing” is een toepasselijke naam. De lyrics zijn hier bijster interessant en maken het een essentieel nummer op een goede psych compilatie. De solo’s tussendoor spreken boekdelen en complimenteren de rest perfect. ”Mind Flowers” is misschien wel het meest psychedelische nummer op het album. Hier kan ik lekker achterover zitten en de muziek goed in me opnemen. Een heel interessant en vooral rustgevend nummer. De lyrics zijn wederom erg interessant.
Carol Lee Brit is een gast vocalist voor ”Where You’re At”, een lekker swingend nummer. De lyrics blijven ook enigzins in je hoofd hangen en ze heeft een hele fijne stem om naar te luisteren, de achtergrond zangers complimenteren dat erg mooi. ”Genesis of Beauty” is een vierdelige suite. Het begin heeft wat weg van kerkmuziek. Ook is het een beetje een progressive rock nummer. Het is in ieder geval het meest interessante nummer op de plaat. Zowel muzikaal gezien als de lyrics die erg goed worden gebracht. Tussendoor zit er hier en daar een catchy deuntje met een bijna Doors achtig piano geluid. ”Fifth Horseman of the Apocalypse” is een mix van verschillende geluiden. Lekker snerpend gitaargeluid, mondharmonica, de piano en drums die we inmiddels goed kennen en een heerlijk ritme. Ook de fluit is aanwezig op dit heerlijke instrumentale nummer.
Tot slot eindigt het album met ”Fragmentary March of Green”. Wederom lekker psychedelisch en lyrics die over van alles en niets gaan. De perfecte combinatie. De stem van de zanger is erg zweverig, dat in combinatie met de instrumentals brengt een fijne sfeer met zich mee. Dit is psychedelic rock perfectie.
Als er een album is wat je als psychedelic rock liefhebber gehoord moet hebben is dat dit album. Alles werkt op dit album. Ieder instrumentaal detail tot aan de prachtige vocalen, het is in mijn ogen een perfect album.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00