Home » Until The Uprising – Out Of Time

Until The Uprising – Out Of Time

door Maurice van der Zalm
118 views 2 minuten leestijd

front_coverHet vorige album Twisted Reality van het Franse Until The Uprising werd in het thuisland goed ontvangen en werd gezien als een album in de top 10 van beste metalalbums van het jaar 2014. Een uitgebreide tour met onder meer Klone, Trepalium, Betraying The Martyrs en We Butter The Bread With Butter volgde. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de band een schare fans aan zich wist te binden.
2016 is het jaar waarin het tweede volwaardige album Out Of Time is uitgekomen. Een album dat door zijn veelzijdigheid in de progmetal geplaatst zou kunnen worden. Until The Uprising schroomt echter niet om ieder willekeurig ander genre te gebruiken in hun composities. De veelzijdigheid en individuele invloeden van de bandleden zorgen voor deze aanstekelijke mix die fascineert.
Dat kan met het instrumentale nummer 2.5 Billion Seconds dat sterk progressief klinkt en gemakkelijk naast een nummer van Symphony X gezet zou kunnen worden. Dat progressieve lijkt ook in Invisible Cages een vervolg te krijgen, maar loopt al snel over in melodieuze deathmetal waarin een betonnen muziekmuur opgebouwd wordt en de grunts hun intrede doen. Grunts die in hetzelfde nummer geneutraliseerd worden door clean vocals en een melodieuze gitaarsolo. Denk een beetje aan de Opethstijl. In Embrace The Uncertainty start Until The Uprising met stevige onregelmatige stukken waarin een duidelijk refrein inclusief diepe grunts passsen. Ook hier aandacht voor het warme gitaargeluid in de fraaie solo.
Behalve de gitaar kan ook het drumwerk aardig wat aandacht opeisen. Het dwarse ritme in Our Target spreekt daarin boekdelen. Ook wanneer de zangpartij start, blijft dat bijzondere drumritme nog even lekker doorgaan. Dat de gitaar het daar niet bij laat, blijkt later in het gefröbel dwars door alles heen. En wat drumtechnisch kan, kan gitaartechnisch ook. Een stevige onregelmatige riff fungeert als basis in Another Dimension terwijl later wat meer lichtvoetige elementen voor de nodige variatie zorgen.
Until The Uprising blijft onophoudelijk je gedachten prikkelen. Seize Your Life is waarschijnlijk het meest veelzijdige nummer op het album. Alsof de band met een dobbelsteen gooit en de bandleden naar aanleiding van het nummer/genre een andere stijl inslaan. Je krijgt te maken van strakke deathmetal tot melodieuze melancholische stukken met een orkaan aan geluid als lijm.
Out Of Time Part 1 en Part 2 sluiten het album fraai af, waarbij de band nog even laat horen wat ze in huis hebben. Until The Uprising heeft me met Out Of Time prettig verbaasd en de nummers hebben zich langzamerhand in mijn hersenpan genesteld.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00