Home » Uriah Heep – Outsider

Uriah Heep – Outsider

door Arjen de Graaf
118 views 2 minuten leestijd

uriah44 jaar na het verschijnen van het debuutalbum Very ‘eavy….very ‘umble uit 1970 is Uriah Heep nog altijd springlevend. Vooral de laatste jaren lijkt de band vol inspiratie te zitten gezien de uitstekende platen die de heren gemaakt hebben. Vanaf het geweldige Wake the sleeper (2008) lijkt de band in een flow te zitten waar niets of niemand ze uit kan halen.
Zelfs niet het overlijden van bassist Trevor Bolder exact een jaar geleden want Outsider is na het eveneens prima Into the wild (2011) en het al genoemde Wake the sleeper een plaat die zich makkelijk kan meten met de klassieke albums uit de vroege jaren 70. Bolder wordt op adequate wijze vervangen door Dave Rimmer. Met gitarist Mick Box (enige originele bandlid) aan het roer en zanger Bernie Shaw en Phil Lanzon op keyboards als smaakmakers veranderd er verder eigenlijk niets.
Sterker nog, op Outsider gaat de band meer dan ooit terug naar de sound van de oude Uriah Heep albums. De koortjes, prominente keyboards en het smaakvolle gitaarspel van Box zijn ingrediënten van de typische “Heep sound”. Het is allemaal in overvloed aanwezig. Ook Shaw zingt nog altijd de pannen van het dak. De tand des tijds lijkt geen enkele invloed te hebben op zijn stembanden zoals is te horen in The law en Rock the foundation. Hoogtepunten zijn het geweldige titelnummer en Looking at you waarin vooral het refrein onweerstaanbaar is en duidelijk raakvlakken heeft met de klassieker Look at yourself (1971).
Outsider is opnieuw het bewijs dat Uriah Heep nog lang niet toe is aan een overigens welverdiend pensioen. Er zit nog te veel leven in deze oude rotten. Het album verschijnt op 6 juni.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00