Home » Vanaheim – The House Spirit

Vanaheim – The House Spirit

door Filip van der Linden
220 views 3 minuten leestijd

Vanaheim is een jonge folk/pagan-metalband uit de omgeving van Tilburg. Niet te verwarren dus met de Noorse vikingmetalband met dezelfde naam die actief was van 1995 tot 1999. Met The House Spirit heeft de Tilburgse Vanaheim zopas zijn eerste EP in eigen beheer uitgebracht, bestaande uit vier meeslepende tracks. Ze combineren daarop de rauwe hardheid van paganmetal met sfeervolle passages en dansbare, haast vrolijke melodieën die zo herkenbaar zijn voor het genre.
 
De band heeft blijkbaar kosten noch moeite gespaard voor deze EP. De opnames, de geluidsmix, de productie, alles is van topkwaliteit. Met The House Spirit legt Vanaheim de lat meteen hoog voor zichzelf. Deze EP toont dat deze band meteen klaar is voor het grote werk. Hoewel ze nog niet zo’n lange staat van dienst hebben, hebben ze al het podium gedeeld met Equilibrium, Heidevolk, Finsterforst en Grimner. Dat is dan ook de richting waarin je Vanaheim zal vinden: toegankelijke en tegelijk complexe paganmetal.
 
De vier tracks hebben één ding gemeen: heerlijke, bijna Gregoriaanse backing-koortjes. Die zijn natuurlijk niet ongewoon in pagan- en folkmetal, maar door ze zo consequent te gebruiken en er zoveel zorg aan te besteden, kunnen ze misschien het handelsmerk van Vanaheim worden. Als ze dat ten minste ook live helemaal zo voor elkaar krijgen als in de opnames.
 
Ook opmerkelijk is de instrumentale track Forefather’s Awakening. Doorgaans zetten bands een kort instrumentaal stukje aan het begin van hun album, enkel om de luisteraar in de juiste stemming te brengen. Niet zo bij Vanaheim. Dit instrumentaaltje moet in duurtijd, compositie en uitwerking in niets onderdoen voor de andere tracks.
 
Wat ook al de ambitie van deze jonge band aangeeft: The House Spirit  is dan wel een debuut-EP, maar wel meteen een conceptalbum over Domovoi, een huisgeest uit de Slavische mystiek. Het Slavische aspect klinkt ook wel wat harder door in de muziek dan pakweg Keltische, Scandinavische of Germaanse invloeden. Vanaheim klinkt eerder mystiek, donker en melancholisch, zoals Paganland en Drudkh, al steken deze Nederlandsers misschien wel wat meer power en drive in hun muziek, al zeker in The Dwarven Chant en Domovoi. De kers op de taart van deze EP is Daughter Of The Dawn, met een heerlijk-misleidende piano-intro, dat met een duurtijd van zowat tien minuten ook wel episch kan genoemd worden. De opbouw en laagjes van dit nummer geven het zelfs iets van prog-metal.
 
Een ijzersterk debuut. Vanaheim kan zich meteen meten met de besten in de folk- en paganmetal.
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=GC8BfibMBkw&list=PLW68Qn3p0G_MnwSrFa8157FaNGKQ6F31s
 
 
https://www.youtube.com/watch?v=sm4NvnWA6as&index=2&list=PLW68Qn3p0G_MnwSrFa8157FaNGKQ6F31s
 
https://www.youtube.com/watch?v=aJEWjfjyFrY&index=3&list=PLW68Qn3p0G_MnwSrFa8157FaNGKQ6F31s
 
https://www.youtube.com/watch?v=fflQmIdi5S4&index=4&list=PLW68Qn3p0G_MnwSrFa8157FaNGKQ6F31s

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00