Home » Vandenberg – 2020

Vandenberg – 2020

door Edwin Knip
314 views 2 minuten leestijd

Vandenberg - 2020 coverDe gitaren zijn afgestoft, de Marshall speakers uit de mottenballen gehaald en het logo is opgepoetst. Vandenberg is terug!
In 1982 maakt Nederland kennis met de band Vandenberg onder leiding van de blonde gitaargod Adje Vandenberg. Na drie studio albums en zes singles zwijgt de band. Tot nu! Van den Berg heeft getwijfeld of hij zijn geesteskind weer tot leven moest wekken. Hij kijkt met afschuw naar bands die na zoveel tijd ineens weer bij elkaar komen en live gaan optreden zonder dat hij enig vuur, enige overgave ziet op het podium. Als Vandenberg opnieuw tot leven komt, moet dat anders. Er wordt niet voor spek en bonen gespeeld.
Nu heeft Van den Berg zelf natuurlijk niet echt stil gezeten. Na Vandenberg speelde hij in bands als Whitesnake, Manic Eden en zijn eigen Vandenberg’s Moonkings. Maar zoals gezegd, het was tijd om Vandenberg te reanimeren. Hij trekt zanger Ronnie Romero aan die we kennen als zanger van Ritchie Blackmore’s Rainbow. Het is een meesterzet van de gitarist en het was volgens hem nodig om aan te tonen dat het herboren Vandenberg bestaansrecht heeft. Zodra Romero zijn ja-woord heeft gegeven begint Van den Berg met het schrijven van nummers.
De nieuwe line-up wordt gecompleteerd door Randy van der Elsen (Tank) op bas en drummer Koen Herfst (Epica, Doro, Bobby Kimball). Daarnaast weet Van den Berg nog twee grote namen als gastmuzikant te strikken voor 2020. Bassist Rudy Sarzo (Whitesnake, Dio, Queensryche) en drummer Brian Tichy (Whitesnake, Billy Idol, Foreigner) spelen mee. Het album wordt geproduceerd door Bob Marlette (Black Sabbath, Alice Cooper, Marily Manson, Rob Zombie).
De nummers op het album zijn typische Vandenberg nummers, maar in een hedendaagse stijl. Freight Train, de eerste single van het album, verklapt het al: de band dendert als een zwaarbeladen vrachttrein door de speakers. Niets ontziend, geen moment van inhouden, gewoon nu knallen! Ride Like The Wind is al net zo’n ruig nummer waar Romero zich op kan uitleven. De intro van Shout heeft wat bekends, en toch weer niet.
Met negen nieuwe nummers en een nieuwe versie van het grootste Vandenberg succes Burning Heart is de band terug van nooit weggeweest. Maar, had de nieuwe versie van Burning Heart er nu wel op moeten staan? Het is en blijft een wereldnummer, maar voegt deze versie nu iets toe? Het maakt niet uit, het nummer is misschien wel de duidelijkste verbinding met de vroegere band Vandenberg. De nummers zijn weer als vanouds, sterk en goed doordacht. In ruim veertig minuten weet de band vanaf minuut één te boeien. Dit is een album dat voorlopig even op repeat gaat in de cd-speler. Adje van den Berg bewijst dat hij nog lang niet klaar is in de muziekwereld. En dat is maar goed ook!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00