Home » Vinnie Moore – Soul Shifter

Vinnie Moore – Soul Shifter

door Eric van den Bosch
249 views 2 minuten leestijd

Vinnie Moore - Soul Shifter coverVinnie Moore is met zestien jaar inmiddels de langst dienende sologitarist van UFO. Terwijl hij met die band bezig is aan het laatste jaar van touren, komt er ook een soloalbum van hem uit.
Soul Shifter is het negende soloalbum van de man die ooit als shredder begon op Shrapnel Records. Hij is er al een tijdje mee bezig, want een van de songs, Mystified, schreef hij op de ochtend na het overlijden van Chris Cornell, inmiddels alweer bijna drie jaar geleden. Er zijn meer songs als instrumentaal eerbetoon aan anderen: Brother Carlos is een eerbetoon aan Carlos Santana, Gainesville Station aan Lynyrd Skynyrd’s Steve Gaines, Soul Rider aan de Allman Brothers Band en Gregg Allman en Heard You Were Gone aan Elliott Rubinson, een aantal jaren bassist van Moore’s soloband en tot zijn dood in 2017 CEO van Dean Guitars – het merk waarop ook Moore speelt.
Verwacht geen plaat waarop het gitaarwerk snel-sneller-snelst is. Ja, Moore is nog steeds in staat tot shredden, maar doet dat alleen als het functioneel is. In Kung Fu Grip bijvoorbeeld, een funky track die ergens halverwege Paul Gilbert en Joe Satriani zit. Hij is in meer opzichten te vergelijken met Satriani. Net als bij Satriani is de rest van de instrumentatie meestal pure begeleiding en begint en eindigt het met de gitaar, waar bij bijvoorbeeld Gilbert en Steve Vai de andere instrumenten bijna net zo belangrijk zijn voor de sfeer. Dat is niet erg, dat is gewoon een keuze.
In het gitaarwerk maakt Moore volop uitstapjes. Funky in Funk Bone Jam, Kung Fu Grip en Gainesville Station, Mystified is heel melodieus en je zou het bijna soul kunnen noemen. Brother Carlos is wat zweveriger, Soul Rider heeft een subtiele achtergrond met piano en akoestische gitaar en Mirage heeft een fijne bluesy feel. Hij mag dan ooit begonnen zijn als pure shredder, hij heeft heel wat leuks bijgeleerd sindsdien en dat hoor je.
Ik denk dat met deze beschrijvingen wel duidelijk is of het iets voor je is. Furieus shredwerk is maar beperkt aanwezig, maar mooi gitaarwerk des te meer. Zouteloze vullers zitten er gelukkig niet tussen, een paar extra lekkere tracks wel, zoals Kung Fu Grip en Soul Rider, dus als je te porren bent voor instrumentale rock moet je zeker eens luisteren.

Vinnie Moore website

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00