Home » Vlaams stadje plaatst monument voor Metallica

Vlaams stadje plaatst monument voor Metallica

door Filip van der Linden
640 views 3 minuten leestijd

In het Belgische stadje Poperinge is vorig weekend een monument onthuld voor Metallica. Het is een uitvergroting in staal van de Gibson Explorer-gitaar waar James Hetfield in 1984 op speelde.


In 1984 kwam Metallica liefst drie keer in de Belgische stad Poperinge spelen. Twee keer in de ‘betonbunker’ van zaal Maeke Blyde (eerst als support van Venom en daarna als headliner) en één keer op het legendarische Heavy Sound Festival. De data staan netjes vermeld op het monument. Heavy Sound was het eerste Europese festivaloptreden ooit voor Metallica en dat feit verdiende volgens enkele mensen een monument en een groot feest,.

In Namen, een ander Belgisch stadje, hebben ze al een standbeeld onthuld voor Brian Johnson omdat hij daar zijn eerste concert met AC/DC speelde. In het Schotse plaatsje Kirriemuir staat al een standbeeld voor Bon Scott van dezelfde band en in Dublin staat een standbeeld voor Phil Lynott van Thin Lizzy. Al die standbeelden zorgen voor extra toeristen die bij dat beeld op de foto willen. Poperinge hoopt vast hetzelfde te bereiken met een monument voor Metallica, nog altijd één van de populairste metalbands van het moment. Voorts lokt Poperinge vooral Britse toeristen die de gevechten van de Eerste Wereldoorlog komen herdenken.

Dit jaar zijn we 40 jaar na de drie passages van Metallica in Poperinge en dit leek dan ook het geschikte moment voor het stadsbestuur en de voormalige organisatoren van het Heavy Sound Festival en New Abasti Concerts om het stalen monument op de parking van zaal Maeke Blyde te onthullen. Er zijn zowat twee weken aan activiteiten met onder meer een tentoonstelling, tribute-concerten en quizzen.

De drie concerten van Metallica in 1984 waren hun eerste optredens in België. Als jonge snaken hadden de mannen van Metallica in 1984 nog geen miljoenen fans over de wereld, maar Belgische kenners zagen al snel dat ze een fenomeen zouden worden. De bandleden waren officieel zelfs nog niet oud genoeg om bier te drinken, maar dat was buiten de Poperingse gastvrijheid gerekend. De legendarische verhalen en foto’s uit alle hoeken van het stadje zijn niet te tellen.

Metallica is die gastvrijheid naar verluidt nooit vergeten. Ze hebben alleen maar goede herinneringen aan Poperinge en de Maeke Blydezaal, ook wel de ‘Betontempel van Vlaanderen’ genoemd, op 12 februari en 17 november 1984 (organisatie New Abasti Concerts) en het Heavy Sound festival op 10 juni 1984. Op die editie van dat festival stonden ze met andere legendarische bands als Twisted Sister, Motörhead en Manowar op de affiche. Voor Metallica was dit het eerste openluchtconcert in Europa en ook de enige Belgische concerten met Cliff Burton op de bas. Hij overleed in 1986.

Vorig weekend speelde de Belgische tributeband Magnetica het hele concert van 1984 na, met nog enkele latere hits als extra. De andere bands die avond waren Sanity’s Rage, Motorheat (Motörhead-tribute) en Ostrogoth.

De mannen van Metallica zijn (nog) niet naar Poperinge gekomen om het standbeeld met eigen ogen te bekijken, maar ze spraken wel een video in als dank.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00