Home » Rammstein – Goffertpark (Nijmegen) 18/06/2024

Rammstein – Goffertpark (Nijmegen) 18/06/2024

door Maurice Tonies
2,8K views 8 minuten leestijd

Rammstein bestaat dit jaar 30 jaar en viert dit jubileum met een flinke stadiontour. Net zoals twee jaar geleden streek de Duitse formatie neer in Nijmegen voor een tweetal optredens. Rammstein beleefde in 2023 een roerig jaar door beschuldigingen aan het adres van zanger Till Lindemann., maar deze zaak lijkt nu geheel tot het verleden te horen. Niets staat dan ook Rammstein in de weg om er in het Goffertpark een geweldige show van te gaan maken.

De weergoden waren echter Rammstein en het Goffertpark ongunstig gezind. Daar waar fans tijdens eerdere show soms snakten naar schaduw was men nu eerder voorbereid op de nodige neerslag. Normaliter domineert de kleur zwart bij Rammstein-shows, maar de vele Rammstein-shirts werden nu veelal opgefleurd met kleurige poncho’s. De waarschuwing namens de organisator en de diverse weerpagina’s is door velen gelezen, maar niemand liet zich hierdoor weerhouden. Een show van Rammstein missen? No way! Hooguit werd het voorprogramma Abelard gemist aangezien velen nog buiten het park in de rij stonden om binnen te komen, want duizenden bezoekers het park binnenloodsen was nog een flinke klus, maar met op de achtergrond Rammstein-nummers op piano aanhoren was dan ook een prima opwarmer.

Rammstein staat bekend om de immense podiumbouwwerken en net zoals bij eerdere shows in Groningen en Nijmegen keken de fans uit over het identieke bouwwerk. De afgelopen dagen was dan ook nonstop gewerkt om het podium klaar te hebben voor het moment dat de Duitsers het optreden konden beginnen. Het publiek zag toe hoe hun helden van grote hoogte langzaam naar beneden afdaalden. Even mocht de band over het publiek uitkijken, waarna iedereen zijn positie innam en met  Ramm 4 het bal opende. De openingstrack was dan ook zeer veelzeggend. Zo hoorden we binnen een paar minuten heel wat songtitels voorbijkomen, maar ook was meteen hoorbaar dat het muzikaal allemaal dik in orde was bij Rammstein. De volumeknop is goed ingedrukt, maar ook weer in fijne balans. Het geluid is dan ook hard, maar niet te hard en ook zijn de instrumenten en zang los van elkaar goed te horen. Harde muziek wil bij een grootse openluchtshow wel eens in een brei belanden.

Wie had gedacht dat Rammstein vanaf het allereerste moment het publiek zou onderdompelen met vuurwerk kwam bedrogen uit. Aangezien het nog niet echt donker is werd daar nog even mee gewacht. Tot die tijd werd het tijd om de muzikale kwaliteiten nogmaals te onderstrepen en het publiek te laten meezingen op klassiekers zoals Keine Lust, Sehnsucht en Mein Herz Brennt. Rammstein nam dan ook de bezoekers mee op een muzikale reis door de afgelopen 30 jaar, waarbij er overal vol overgave woord voor woord werd meegezongen. Dat het af en toe iets harder regende deerde de fans niet, de fans hadden alleen oog voor de verrichtingen op het podium. Er was dan ook genoeg te zien, tijdens Puppe werd een grote kinderwagen op het podium gezet die vervolgens ook in de fik werd gezet, een voorbode van het komende vuurspektakel. Het was dan ook genieten in de Goffert, waarbij men ook moest concluderen dat de muziek niet altijd van hard niveau hoeft te zijn om te overrompelen. Het gevoelige Zeit, van het gelijknamige album, zorgde voor kippenvel en een groots meezingmoment.

Een setlist van Rammstein lijkt op het eerste gezicht altijd hetzelfde, maar al snel was duidelijk dat de setlist in vergelijking met de optredens in Groningen van vorig jaar toch wat afweek. Een paar nummers waren gewisseld, maar veelal de grote klappers waren ook vandaag aanwezig. Het is voor de heren ook onmogelijk om zomaar te improviseren, shows van de Duitse formatie zijn te vergelijken met de grootse circusproducties waar alles tot aan de seconde is getimed. Vooral met de special effects kunnen de heren geen misstap permitteren. Het is dan ook absolute topsport en dat is waar de heren al jarenlang in uitblinken. Velen leerden dan ook Rammstein jaren geleden kennen door het nummer Du Hast, waarbij wederom het vuur oplaaide in Nijmegen. Het werd warmer en warmer in het Goffetpark, want tijdens Mein Teil moest meesterchef Till Lindemann de kookpot weer in de hens zetten. Niet alles in Nijmegen liet zich zomaar timen, zo was alvorens publieksfavoriet Sonne werd gespeeld al een mooie regenboog zichtbaar. Uit volle borst werd er wederom volop meegezongen.

Rammstein zorgde dan ook voor het nodige entertainment, maar ook voor een muzikaal hoogstaande show. De karakteristieke zang, het strakke gitaarspel, de nimmer falende drummer en dan die markante toetsenist op de loopband, de show is altijd hoogdravend en genoeg te zien en horen. Zo doken de heren na een korte pauze op bij het tweede podium om samen met het voorprogramma de klassieker Engel te spelen en vervolgens met een plastic boot weer terug naar het podium te komen. Even werd de band dan ook letterlijk op handen gedragen. Nu eenmaal de duisternis haar intrede had gedaan in Nijmegen werd het visuele spektakel alleen maar mooier en mooier. Het alombekende logo werd beter uitgelicht, maar ook mocht nu de gaskraan echt open om nog meer pyro’s te laten zien en de bezoekers in de zogenaamde Feuerzone het vuur aan de schenen te leggen. Het moet dan ook heel warm geweest zijn tijdens Du Riechst So Gut, maar het schuimkanon tijdens Pussy zorgde misschien voor wat verkoeling. Door de perikelen van vorig jaar heeft het kanon wat eerder de vorm had van een opblaasbare penis een andere vorm gekregen.

Zo kende de show van Rammstein een paar kleine aanpassingen, maar stond de show wederom als een huis. Geheel in stijl was Ich Will een prima afsluiter van de reguliere set, maar voor het toegift hadden Till en consorten nog twee troeven bewaard. Oudje en favoriet Rammstein was zoals vanouds een visueel spektakel, waarbij Till Lindeman als een soort van pauw over het podium was te aanschouwen, maar dan waren zijn veren een grote vuurzee. Zelfs achteraan op het veld moet deze vuurpartij goed te zien zijn geweest. Voor een laatste maal gingen de heren er helemaal voor en als ultieme afsluiter werd het toepasselijke Adieu gespeeld. Een waardige melancholische afsluiter waarbij er tussen de regenspetters ook wel een traantje was waar te nemen. Rammstein weet dan ook een gevoelige snaar te raken, wat vervolgens uitmondde tot een gigantisch slotapplaus waarbij de band uitgebreid afscheid nam van hun publiek in Nijmegen. Na de aansluitende show van woensdag is het overigens onduidelijk wanneer de band weer in ons land te zien zal zijn. Geruchten over een mogelijke stop gaan al een aantal jaar rond en het zou zonde zijn als het nu al zou stoppen, want wederom hebben de heren van Rammstein bewezen uniek in zijn soort te zijn… Ja Nein RAMMSTEIN!

Foto’s door Dave van Hout – Rockportaal.nl			
      

							          
							    

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00