Home » Wardruna – Runaljod – Ragnarok

Wardruna – Runaljod – Ragnarok

door cindy@rockportaal.nl
235 views 2 minuten leestijd

cover-wardruna-ragnarok-1500Eindelijk is het zover! Met Runaljod-Ragnarok kondigt Wardruna ”Het lot van de heersende machten” aan. Met dit laatste album is de trilogie waarmee in 2009 gestart werd met Runaljod-Gap var Ginnunga, en in 2013 vervolgd werd met Runaljod Yggdrasil nu een einde gekomen. Wel een heel rigoureus einde want Ragnarok betekent kort door de bocht ”het einde der tijden”.
De trilogie is een muzikale uiting waarin het gehele Rune-alfabet weergegeven wordt. Een behoorlijk grote uitdaging voor frontman/songwriter/multi instrumentalist Einar Selvik. Maar gaandeweg is vanuit deze creativiteit wel het unieke magische Wardruna geluid ontstaan.
Een combinatie van ambient/Nordic & dark folk, eigentijds maar wel in combinatie met authentieke historische instrumenten. Muziek gemaakt vanuit een plek van levenswijze, met steeds nieuwe lagen te ontdekken.
Het nieuwe album leeft de traditie voort van haar voorgangers. Het eerste nummer Tyr, ter ere van de God der Rechtvaardigheid, begint krachtig en groots. Gevolgd door het geluid van een Oeros in UruR (wat ook oeros betekent), een geluid waarmee je instinctief jezelf in de grond gaat wortelen. En deze oerkrachten blijven de rode draad in het hele album. Waar je bij Ygdrassil meer songs hoorde heeft Ragnarok een wat meer filmisch karakter. Het is dan ook geen wonder dat de muziek van Wardruna een mooie fundering bij de populaire serie Vikings gegeven heeft. Het ademt helemaal die sfeer! Ten aanzien van de vorige albums zijn er wel wat nieuwe elementen toegevoegd. Ze hoor je in Odal (wat familie betekent) de kinderen van Einar, en is er in Wunjo het Skarvebama kinderkoor te horen. Ook wordt er nu gebruik gemaakt van bronze lures, een instrument dat perfect bij het geluid van Wardruna past en een bombastisch en mystiek geluid geeft. Singles van het album zijn Odal en Raido, welke dan ook wat meer een herkenbaar song gehalte hebben. Een waardige derde single van dit album zou zeker Runaljod zijn. Echt een prachtige afsluiter van dit absoluut sublieme  album…..
Mijn eerste kennismaking met Wardruna live was tijdens het openingsconcert op Castlefest. Op blote voeten met volle maan keek ik niet naar een show maar was ik getuige van een muzikaal ritueel. Binnenkort staat Wardruna twee keer  in een uitverkocht Tivoli. En wat voel ik me dankbaar om wederom deze muzikale ceremonie te mogen meemaken….

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00