Home » Wet Cactus – Magma Tres

Wet Cactus – Magma Tres

door Cor Schilstra
244 views 2 minuten leestijd

Magma Tres is een conceptalbum van het Spaanse viertal Wet Cactus. Het verhaal is in dit geval een behoorlijk zwaarmoedige bloemlezing van de gevolgen van hoe de mensheid met deze aardkloot omgaat. Als je dit naar muziek vertaalt, dan komt er natuurlijk ook een wirwar van gevoelens naar boven. Dit is denk ik precies wat Wet Cactus heeft proberen te vangen; het verdriet, de woede en onmacht (om er maar een paar te noemen), je kunt ze bijna proeven.

De muziek van Wet Cactus zou je kunnen omschrijven als stoner meets (hele heavy) grunge met psychedelica, freaky passages en een bluesy touch; deze jongens houden wel van een muzikale verrassing zo nu en dan. Buiten de in stoner wel vaker voorkomende freaky breaks, ritmes of tempowisselingen kan ook een lick zomaar een nootje eerder stoppen dan logischerwijs verwacht, of een nummer kan halverwege een compleet andere kant opgaan; erg lekker! Dat deze mannen technisch tot de eredivisie behoren, moge duidelijk zijn, maar zoals eerder gezegd, die technische vaardigheden uitwerken naar muzikale zeggingskracht die emoties kunnen “verwoorden”, dat is muzikaliteit ten top. Wet Cactus is in deze missie helemaal geslaagd!

Enkele nummers wil ik er toch even uitpikken: Profound Dream met een heerlijk bombastisch begin en uitgestelde start zoals AC/DC een nummer kan eindigen, waarna het van de ene gefreakte drive naar de andere gaat, alsof Alice In Chains en Black Sabbath met een klein vleugje Zappa samensmelten. Het instrumentale Mirage kabbelt met heerlijke baslijn en minimale, maar precies goed getimede gitaar details opbouwend naar een grootse up-tempo  finale die richting een erg drukke rock-polka met ook enkele oosterse klanken gaat. Million Tears vangt kabbelend met een Pink Floyd sfeertje aan, waarna het zich ontwikkeld naar een gedreven stuk met sublieme expressieve gitaar bijdragen en geweldig gevonden gitaarsounds die de “ingedeukte”, bedompte sfeer beklemmend weergeven. Dat de mannen ook een stukje up-tempo agressief werk niet schuwen tonen ze met Self Bitten Snake. Ach, eigenlijk is dit hele album top; deze is het beluisteren zeker waard en dan kun je er je eigen favoriete tracks uitzoeken. Ondergetekende heeft zijn vinyl bestelling geplaatst en gaat op zoek naar de twee voorgangers.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00