Whispering Sons – Several Others

Several Others is het tweede full album van de ook in Nederland bijzonder populaire Belgische postpunkband Whispering Sons. Sinds hun passage op de Rock Rally hebben ze eerst België en dan de rest van Europa veroverd met het vorige album, Image, als voorlopige hoogtepunt. In de geschiedenisboeken mag u inmiddels het nieuwe album Several Others aanstippen als de volgende genomen horde op hun weg naar de top.

Alle elementen die van Image een succrsvol postpunkalbum maakten, vind je ook terug op Several Others: warme, ronde baslijnen en ijle, koude gitaren, de inmiddels vertrouwde contralt van zangeres Fenne, … Het zit allemaal nog wat degelijker in elkaar en het is nog wat juister gedoseerd. Ze hebben dankzij lange tournees lessen getrokken uit Image en weten nu nog duidelijker in welke richting ze willen volgen. Nog meer dan op het vorige album heeft deze band zijn eigen toon en ritme gevonden. Hoe trager het ritme, hoe roder het dreigingsniveau, zo lijkt het wel.

Dead End roept met zijn hoekige ritmes herinneringen op aan zowel The Sound als TC Matic. Het opzwepende en pogo-vriendelijke Heat zou het goed kunnen doen als single. (I Leave You) Wounded” heeft een broeierige, onderhuidse dreiging die we kennen van het oudere werk van Nick Cave en PJ Harvey. Die referenties komen nog eens terug bijhet een eenvoudig piano-akkoord drijvende Aftermath.

Vision is een beetje experimenteler en speelt met de clichés van de postpunk. Ook de trillende intro van Screens is verrassend, terwijl het ook verfrissend is hoe Whispering Sons wegblijft van de platgetreden paden. Flood is dan weer een stuk ‘klassieker’ en heeft een bijna hypnotiserend, mantra-achtig refrein. Van de vooruitgeschoven single Surface wisten we al dat sommige tracks van Whispering Sons meerdere luisterbeurten nodig hebben om helemaal binnen te komen. Satantango is een leuke track met een heel enerverende intro. Surgery is een beetje drammerig, op een vriendelijke manier.

Several Others is voor Whispering Sons meer dan het album van de bevestiging. Het is veel diverser en nog meer eigen gezicht dan het vorige en blijft toch trouw aan de eigen geschiedenis.

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia