Home » Words Of Farewell – Immersion

Words Of Farewell – Immersion

door jan@rockportaal.nl
163 views 2 minuten leestijd

De schijf Immersion van de Duitse progressieve metalband Words Of Farewell is gestoken in een hoes die enigszins feeëriek aandoet. Als je me had verteld dat het om Celtic Sounds deel 14 van het Kruidvat ging, had ik het ook geloofd. Laat je niet misleiden door de verpakking, want de muziek is stevig en zwaar. Otto brult als een hese leeuw de plaat vol en de mix een aanslag op je zintuigen.
Immersion is opgericht in 2007 door gitaristen Erik Gaßmus en Phillip Oliver (laatstgenoemde inmiddels vervangen door Henrik Tschierschky). Dit is mijn eerste kennismaking met deze band, die zich vergelijkt met Dark Tranquillity, Scar Symmetry en Insomnium. De stem van zanger Alexander Otto lijkt het meest op die van Dez Fafara van Devil Driver: indrukwekkende hysterie.
Immersion is de tweede schijf van Words Of Farewell en hij klinkt volwassen. De band klinkt hecht en doet vermoeden dat er veel is geoefend samen. Dat leidt tot een mooie balans te tussen melodie en rauwheid, tussen zware, dreigende en kalme gedeelten. De composities zijn volwassen en goed doordacht. Hier worden niet zo maar wat fragmenten aan elkaar geplakt en voorzien van een gitaarsolo.
Elke titel is een ontdekkingsreis op zich en levert telkens nieuwe ontdekkingen op. The Great Escape, voorafgegaan door het instrumentale Auriga vormen samen een mooie compositie. Het afsluitende Sundown Serenade begint melodieus en meeslepend, ontbrandt dan volledig en wordt vervolgens kort geblust door de fluisterende woorden van Otto, waarna het vuur opnieuw oplaait. Het levert een spanning op die je bij de keel grijpt.
Helaas zijn de teksten niet meegeleverd met het digitale luisterpakket, maar ik vermoed dat we te maken hebben met geëngageerde band, afgaand op de titels.
Vergelijkbare muziek ken ik vooral uit Scandinavische landen (ergens tussen Arch Enemy en Hatesphere) en de VS (as I Lay Dying, Periphery, Devil Driver). In vergelijking met voorgenoemde bands kiest Immersion af en toe voor wat dromerige passages, dir rustmomenten vormen in de muziek. Die rustmomenten heeft de plaat ook nodig, want de productie is vol en dynamisch, waarbij soms overvoering om de hoek ligt.
Na een paar luisterbeurten raak je echt ondergedompeld en krijg je meer grip op de materie die Words Of Farewell je voorschotelt. Een juweeltje, deze schijf!
http://www.facebook.com/wofofficial

Bezetting:
Alexander Otto – stem
Erik Gaßmus – gitaar
Henrik Tschierschky – gitaar
Nils Urginus – bas
Jonas Wübbe – drums
Leo Wichmann – toetsen
Titels:
1.   Project Daybreak
2.   Ever After
3.   End Of Transmission
4.   On Second Thought
5.   Auriga
6.   The Great Escape
7.   Urban Panorama
8.   Sorae
9.   Vagrant Story
10. Sundown Serenade

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00