Home » 10 Years – Deconstructed

10 Years – Deconstructed

door Maurice van der Zalm
259 views 3 minuten leestijd

Het album Violent Allies van 10 Years werd in 2020 uitgebracht en liet een volwassen band horen die de rockliefhebbers wist te geven wat ze graag wilden. De band besloot om na twee keer 10 years een verzamelaar uit te geven met daarop negentien composities die gezien mogen worden als zeer populair. Maar het is meer dan een verzamelaar omdat de band de composities licht heeft uitgekleed en een meer alternatief geluid heeft gegeven in een meer akoestische setting.
Het idee ontstond toen gitarist Brian Vodinh met Matt Wantland samen een aantal composities akoestisch speelden. Voortbordurend op dat idee besloten ze te bekijken hoe de composities zich zouden houden wanneer ze er een piano aan toe zouden voegen. De uitdaging lag voor hen klaar en ze besloten deze sprong te maken.
Het idee voor het album Deconstructed was geboren en zanger Jesse Hasek was meteen overtuigd van het hele idee. Niet alleen zouden de fans de composities, die ze graag horen, in een ander jasje krijgen, het hele idee kreeg door de aanpak ook meteen een zeer intieme sfeer.
Zoals gezegd beslaat het album negentien populaire composities waaronder The Unknown, I Wish en Say Goodbye het meest recent zijn. Verder kun je inderdaad een dwarsdoorsnede vinden van het werk van 10 Years van de laatste twee decennia. Zo zijn Waking Up, Fault Line en Seasons To Cycles en Wasteland van het album The Autumn Effect te vinden. En vinden we 11Am (Daydreamer) en Dying Youth uit 2008 terug op het album. Bij de composities van Feeding The Wolves uit 2010 zien we Fix Me, One More Day en Running In Places, dat naar mijn idee alleen op de deluxe editie te vinden was. Via het album Minus The Machine (Knives en Soma), From Birth To Burial (Survivors) en  (How To Live) As Ghostst (Halos, Lucky You) uit 2017 komen we dan bij het meest recente album Violent Allies.
Ook Patiently is als bonustrack van het album Divisions beland op Decontructed. Bijzonder is dat deze compositie nog nooit eerder live gespeeld is door 10 Years.
Opvallend is dat de singles die oorspronkelijk van de albums uitgebracht waren, nagenoeg niet tot de favorieten zijn gaan behoren. Behalve Waking Up, Fix Me en Wasteland, terwijl bijvoorbeeld Beautiful van Division vrij goed verkocht is.

De liefhebbers van de muziek van 10 Years kunnen blindelings het album aanschaffen omdat de negentien composities toch op een manier zijn neergezet en opgenomen die een meerwaarde is ten aanzien van de oorspronkelijke versies. Daarnaast is het voor een ‘nieuweling’ een mooie en serene manier om kennis te maken met deze band. En wanneer de composities je aanspreken, kun je met een gerust hart op zoek naar de originelen. Het enige minpuntje voor mij is dat de meer akoestische versies na geruime tijd een gevoel van verzadiging geven, maar dat neemt niet weg dat 10 Years een bijzonder mooi product heeft neergezet.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00