Home » A Silent Sound – Compass

A Silent Sound – Compass

door hansravensbergen@rockportaal.nl
132 views 2 minuten leestijd

Reis rond de wereld in 12 liedjes. Dat is weer eens wat anders dan in 80 dagen… De van Sky Architect en Mayra Orchestra bekende componist, zanger en gitarist Tom Luchies trok de stoute reisschoenen aan en deed het. De wereld rond. Samen met zijn partner Linda Baur.
Maar deze wereldreis was niet alleen vakantie. Het diende meerdere doelen. Zoals de zoektocht naar zijn echte ik en een leven ‘back to basic’. Bij veel zaken in het leven van de koffiebrander uit Rotterdam speelt muziek een grote rol. Daarom combineerde hij deze 15 maanden durende reis met het schrijven van liedjes. Niet zomaar liedjes, maar prachtige composities waarin progressieve rock gemixt is met folk- popmuziek. En dat ook nog eens zonder druk van platenmaatschappijen onder voorwaarden die hij zelf stelt in een volledig artistieke vrijheid. Liedjes die hij schreef op de plaatsen waar hij voor het eerst kwam. Plaatsen waar hij zich liet inspireren. Nieuwe omgevingen met de mooiste uitzichten (zie de hoes van dit album). Hij maakte ook kennis met de stad en al haar verleidingen, nieuwe mensen, culturen en alles wat de wereld te bieden heeft, zowel positief als negatief. Daar gaan deze liedjes en teksten met titels als City, Lake Okaru, The Road en Sunset On An Island over. Maar ook over ontdekken, beleven, accepteren, over deceptie, opluchting en liefde zoals bijvoorbeeld op Love Song. Twaalf wonderschone liedjes op een album met de titel Compass. Het kompas als ‘a silent sound’. Hoe toepasselijk is deze naam dan ook gekozen.
Muzikaal laat Tom Luchies zich op Compass beïnvloeden door onder andere Steve Wilson, Crosby Stills Nash en The Dear Hunter. Naast Linda Baur op piano horen we op dit album verder zijn vrienden en mede-bandleden van Sky Architect Christiaan Bruin op drums en Rik van Honk op hoorn en toetsen. Het spreekt dan ook vanzelf dat je de muziek van Sky Architect in sommige nummers kunt horen.
Verwacht geen album met alleen ‘easy listening’. Op dat verkeerde been stond ik ook heel even. Regelmatig worden de teugels flink aangetrokken en horen we de brille van deze klasse muzikanten. Compass is een semi-autobiografische wereldreis van ruim een uur die je het best alleen, in een afgesloten ruimte, al dan niet met hoofdtelefoon en bij voorkeur met gesloten ogen moet ondergaan. Het is dat mijn jaarlijst van 2017 bij het schrijven van deze recensie al ter perse was gegaan. Met terugwerkende kracht krijgt het indrukwekkende Compass bij mij een hoge notering.
Lees meer over Tom Luchies, zijn wereldreis en A Silent Sound in het interview wat ik op 18 januari 2018 met hem had.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00