Home » Afscheidsconcert Knight Area; de ridders zijn uitgestreden

Afscheidsconcert Knight Area; de ridders zijn uitgestreden

door Rob Ulrich
836 views 5 minuten leestijd

Het is zondag 10 december 2023. Een dag waarop geschiedenis wordt geschreven; na 25 jaar zou het doek vallen voor de progrock band Knight Area. Dat wordt gevierd met een afscheidsconcert in Luxor Live in Arnhem. Dat de band nog steeds heel populair is blijkt wel uit de bomvolle zaal met enthousiaste fans. 

Het opheffen van de band was voor bassist Peter Vink een moment om zelf ook te stoppen. “Ik kan het niet meer”, waren de woorden waarmee Peter Vink toch ook wel emotioneel afscheid nam van wat ook zijn publiek is. Dit was het laatste concert waarbij Peter nog live te bewonderen was. Na een indrukwekkende carrière (oa Q65, Finch, Star One, Ayreon) met talloze concerten zal hij nog wel actief blijven in muziekscene, maar niet meer op de podia verschijnen. “Ik heb nog ideeën genoeg”. 

Ook de andere bandleden gaan nu ieder hun eigen weg, soms de een zichtbaarder dan de ander. Zo timmert gitarist Mark Bogert flink aan de weg met het gezelschap Magoria, dat bekend is van de door Bogert gecomponeerde rockopera Jack the Ripper. En de vocalen van Jan Willem Ketelaers zal ook bij verschillende bands nog te horen zijn. Oprichters Pieter van Hoorn en Gerben Klazinga kijken met plezier terug op het vele werk en de mooie concerten van Knight Area. Ook het afscheidsconcert zou een feestje moeten zijn. En dat was het.

Knight Area speelde veel nummers van de laatste twee albums, die in het kader van de landing in Normandie in 1944 stonden: D-Day. Wat bij beide albums een heel duidelijke wens is: vrijheid. “Imagine” zong Lennon heel toepasselijk na de nummers van het eerste D-Day album. Het gaf Jan Willem en Mark de tijd om zich ‘in het publiek’ te begeven om daar acoustisch Freedom for Everyone te spelen. Het album D-day II, kwam in 2022 uit en had als subtitel: The Final Chapter. Niemand kon toen bevroeden dat dit echt het laatste hoofdstuk zou zijn. 

Het concert bood enkele leuke verrassingen; crew-leden mochten bij enkele meespelen. Zo speelde Ron Ouwehand op gitaar mee met The Dream en Michel Blanken op The Reaper.  Na de nummers van de D-Day albums werd hele crew op het podium geroepen om door de band te worden bedankt voor hun inzet en ondersteuning.

Het laatste deel van het concert zou bestaan uit nummers van eerdere albums. Het begon met het gevoelige instrumentale Eternal Light ,met een prachtige solo van Mark Bogert. Na Memories werd het lastige Twins of Sins werd ook gespeeld. “Ik wou dat Mark Smit dat nummer nooit geschreven had”, zei Jan Willem voor de aanvang. Het is door de vele muzikale wisselingen inderdaad een lastig nummer, maar wat is het mooi! 

Bij Please Come Home deed Nadine Bogert-Pruim samen met Jan Willem de vocalen. Het concert werd -bijna traditioneel- beëindigd met Heaven and Beyond. Beëindigd? Nou niet helemaal, er kwamen nog twee toegiften. Het allerlaatste nummer dat Knight Area live speelde was Mortal Brow van het eerste KA-album The Sun Also Rises.

En dat was het dan. Het einde van een tijdperk. Gelukkig zijn er de albums nog, en op de valreep verscheen D-Day II nog op vinyl in een fraaie transparante uitvoering. 

En misschien nog een klein lichtpuntje… Er waren aanzienlijke veel videocamera’s opgesteld, waarmee het team van videograaf John Vis het concert nauwkeurig vastlegde. Misschien nog een DVD/Bluray als afscheidscadeau? We gaan het zien.

Fotografie: Rob Ulrich

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00