Home » AKP – 10th Anniversary Breaking Free Tour Live

AKP – 10th Anniversary Breaking Free Tour Live

door hansravensbergen@rockportaal.nl
250 views 3 minuten leestijd

10th Anniversary Breaking Free Tour Live, de tweede dvd van AKP (Antony Kalugin Projects), markeert de tiende verjaardag van deze uit Oekraïne afkomstige band c.q. workaholic. Want zo mogen we deze sympathieke muzikant wel noemen. De eerste dvd, Live Official Bootleg 2012, dateert uit 2012. Een dvd die met beperkte middelen werd gemaakt. Wat mij betreft een overbodige dvd die mijn kritiek dan ook niet kon doorstaan.
Maar er is in vijf jaar veel gebeurd op het AKP front. Kalugin zette zijn band Sunchild op een laag pitje en focuste zich volledig en vol overgave op Karfagen. Een van zijn andere projecten naast AKKO en Hoggwash. In de afgelopen vijf jaar zagen maar liefst drie Karfagen albums het levenslicht. Ten tijde van het schrijven van deze recensie staat een vierde op stapel. Er werd driftig getourd waarbij Kalugin en zijn band duizenden kilometers asfalt verslonden op Europese wegen.
Maar ook de bezetting ging flink op de schop. AKP (of eigenlijk Karfagen) kent anno 2017 in Oleg Prokhorov alleen nog dezelfde basgitarist. In de voetbalwereld zouden ze dit doorselecteren noemen. Twee belangrijke wijzigingen springen eruit. Olga Rostovskaya werd als extra toetsenist toegevoegd. Niet geheel ontoevallig de vrouw van Kalugin. Maar wat mij betreft de grootste aanwinst is Max Velychko. Deze man bleek op Spektra al een aanwinst, maar etaleert op deze cd/dvd zijn aanzienlijke kwaliteiten. Naast Kalugin speelt deze technisch onderlegde snarenvirtuoos letterlijk en figuurlijk een hoofdrol. Hij zorgt echt voor een kwaliteit impuls.
Er wordt een verzameling gespeeld van Sunchild en Karfagen nummers. Daarbij is de keuze gezien de nu al omvangrijke catalogus reuze. Het Sunchild album As Far As The Eye Can See is met drie nummers het meest vertegenwoordigd. Isolation en The Invisible Line komen er beiden met een nummer bekaaid vanaf. Verder zijn het Karfagen nummers die de klok slaan, waarbij het zwaartepunt ligt op Lost Symphony. In mijn beleving overigens een van de beste Karfagen albums. Op de cd, met een speelduur van 79 minuten, ontbreken enkele nummers die wel op de dvd staan.
Wanneer je realiseert dat muziek van Karfagen vrijwel volledig instrumentaal is betekent dit dat vocale stukken op deze cd/dvd in de minderheid zijn. Ik vind dat niet erg, want zang is (helaas) nog steeds de zwakste schakel van AKP. Al heeft men met Olga Vodolazhska een prima nieuwe zangeres aan boord. Luister maar naar de vocale stukken op het openingsnummer Stars Of Cardiff Bay en Mirrors. De langere nummers springen er in positieve zin uit. Het lijkt alsof de band dan in een flow raakt. Journey Through The Looking Glass en Magicians Theater & Spell zijn daar goede voorbeelden van.
Het beeldmateriaal voor de dvd is geschoten met een aantal vaste camcorders en twee mobiele camera’s, die alle muzikanten uitstekend in beeld brengen. En ook nog eens dichtbij met veel close-ups. De beeldwisselingen zijn functioneel. Shots van het publiek zijn vrijwel afwezig. De zaal waar deze opnames zijn gemaakt (Konin in Polen) is klein en laag. Het geeft het geheel een intieme sfeer. Ook aan de uitklapbare digipack en het bijbehorende boekje is zorg besteed.
Als extra’s staan op de dvd enkele in de studio gespeelde live nummers en een mp3 versie van het verzamelalbum “Gnomology Chapter 1”.
Met 10th Anniversary Breaking Free Tour Live geeft Antony Kalugin in beeld en geluid zijn visitekaartje af. Chapeau!

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00