Het fijne van het zaaltje Baroeg in Rotterdam is, dat wanneer er concerten staan gepland op zondag, deze doorgaans aan het einde van de middag aanvangen, zodat het ’s avonds niet al te laat wordt met het oog op het begin van de nieuwe werkweek. Voor metalconcerten moet je vooral bij Baroeg zijn en vandaag is het de beurt aan een drietal folkmetal bands uit het hoge noorden. Elke band komt uit een ander land, en er zijn zowel fans uit Nederland als uit het buitenland aanwezig. Bij aanvang van het programma is het al gezellig druk.
Om 4 uur ’s middags opent de Deense band Svartsot. We krijgen een portie snoeiharde metal met diepe grunts van frontman Thor over ons heen. Bandlid Hans-Jörgen Martinus Hansen is verantwoordelijk voor de traditionele instrumenten zoals de doedelzak en de fluit. Helaas worden de klanken van deze instrumenten meermaals overstemd door het brute gitaargeweld. Hun songs gaan voornamelijk over de Deense mythologie, bier en vrouwen. Wanneer Thor het publiek toespreekt, zegt hij: “Jullie Nederlanders houden toch van vis? En ook van tieten? Dit nummer gaat over een zeemeermin.”
Een uurtje later is het de beurt aan Metsatöll. Deze band komt uit Estland. In dit land zijn ze erg bekend en zijn hier zelfs enkele malen uitgeroepen als beste metalartiest tijdens de Music Awards van Estland. Hun naam is een oud Estisch eufemisme voor wolf. De teksten gaan voornamelijk over trots, strijdlust en de onafhankelijkheid van Estland in de 13e en de 14e Eeuw. Wat opvalt is dat de muziek van Metsatöll een stuk gevarieerder, gelaagder en progressiever klinkt dan de eerste band. Wederom krijgen we een flink staaltje metal voorgeschoteld, waarbij Markus z’n diepe grunts worden ondersteund door zware cleane achtergrondzang van Lauri en Raivo. Lauri bespeelt hierbij diverse traditionele instrumenten zoals Estische doedelzak, diverse fluiten maar ook gewoon de gitaar. Hij is degene die het publiek het meeste toespreekt. Af en toe houdt hij een verhaal in het Estisch, en maakt dan een gebaar in de lucht als teken dat hij een reactie van het publiek verwacht. Wetende dat niemand hem kan verstaan, komt dit best humoristich over, want tja, hij kan van alles hebben gezegd! Gewoon iets over hun muziek, of over de bloemetjes en de bijtjes of zo? Wel zijn veel mensen in het publiek zowaar in staat de teksten van de nummers mee te zingen. De interactie tussen de bandleden is erg vermakelijk om naar te kijken en het publiek zit niet bepaald stil. De circlepit begint hier al goed op gang te komen. Aan het einde van de set daalt de rust neder wanneer Lauri, Marko en Raivo tijdens het nummer Metsaviha II een laag driestemmig ritueel aandoend gezang inzetten. Het deels akoestische nummer zou wat mij betreft zo passen in een soundtrack van de serie Vikings.
Dan is, iets vroeger dan gepland, de hoofdact Arkona aan de beurt. Een Russische folkmetalband, onder leiding van zangeres Masha “Scream” Arkhipova. Het publiek is inmiddels goed opgewarmd en er wordt uitbundig geheadbangd. Frontvrouw Masha is de blikvanger van de band. Dat is wel duidelijk wanneer het publiek regelmatig “Masha, Masha!” roept. Ze is erg energiek en maakt veel contact met het publiek. Ze is goed in staat om zuivere cleane zang af te wisselen met vette grunts. De overige bandleden zijn wat gereserveerder en geven Masha alle ruimte. Het traditionele element wordt verzorgd door Vladimir, die een uitgebreid arsenaal aan houten fluiten bij zich heeft. Het verschil met de andere bands deze avond is dat er ook dansbare nummers worden gespeeld, waarbij mensen in het publiek massaal gearmd en met de voetjes van de vloer gaan. Er worden veel nummers van het laatste album Yav gespeeld, maar ook het werk uit hun beginperiode wordt niet vergeten. Gedurende de hele show begeven veel mensen zich in een moshpit die gedurende de show steeds een beetje groter wordt en uiteindelijk bijna de helft van de zaal in beslag neemt. Wanneer alles is afgelopen is het wel duidelijk dat men vandaag een hele geslaagde dag heeft gehad en dat zowel de bands als het publiek er met volle tevredenheid op kunnen terugkijken.
Arkona – Baroeg (Rotterdam) 06/12/2015
254
vorig bericht