Armand Venema (Insurrection): We zijn een vrij hechte, maar competitieve scene

Ik zag het Friese Insurrection voor het eerst tijdens hun Effenaar live stream in corona tijd. Die avond zat het ze niet mee met maar vier man publiek. Gelukkig was dat een incident en doet ook hun nieuwe EP, Exiled To Earth het heel goed en waren we er zeker positief over. Ik sprak gitarist Armand Venema over hun muziek en de lokale scene.

Kun je als eerste iets vertellen over het ontstaan van de band?

Het is destijds begonnen als studentenkamerproject van toenmalige bassist/vocalist Sander Blok en Marten Hutten. Via een advertentie werd drummer Douwe Talma gevonden en die heeft mij op een festival benaderd en kende me nog van een andere band. Dat zal een jaartje of 13 geleden zijn denk ik. We houden het samen goed vol omdat we redelijk tolerant en goed voor elkaar zijn.

Het geheim van het bij elkaar houden van een band is denk ik ook een gelijk ambitieniveau. Hoe zit dat bij jullie?

Ik denk dat er gewoon heel veel acceptatie is voor ieders inbreng en motivatie. Het is gewoon lastig elk weekend een show te spelen of een maand op tour te gaan zonder label. We doen alles in eigen beheer. Douwe regelt over het algemeen onze shows. Het valt ook niet mee daar meer uit te halen. Iedereen heeft ook zijn eigen bezigheden en muzikale projecten. We hebben wel veel mazzel met Douwe. Hij is van huis uit journalist en hij is ons dieselmotortje. Hij kan in het regelen van shows en publiciteit zijn energie goed kwijt en krijgt daar zelf ook energie van.

Ben je het met me eens dat jullie thrash spelen? En zo ja, waarom spelen jullie in dat genre?

We worden heel vaak als death/thrash omschreven, dat klopt denk ik wel. Soms worden we ook uitsluitend omschreven als een thrash band en daar ben ik het niet mee eens. Het wordt ook steeds moeilijker nog in hokjes te denken. We hebben in de band allemaal een andere muzikale achtergrond, waar die van mij nog het meeste geworteld is in thrash. Ik kom uit de punk, hardcore, crust, grind en Europese thrash metal. Dat hoor je denk ik wel terug. Als je het aan onze andere gitarist, Marten zou overlaten zou dat heel anders zijn. Douwe is van de old skool nineties death metal, dat heeft wel wat raakvlakken met thrash ook.

Wie schrijft de nummers eigenlijk?

Sinds de verhuizing van Marten schrijven we redelijk los van elkaar. Ik maak volledige demo’s inclusief drumpartijen en die schotel ik de band voor. Marten schrijft zijn partijen uit in Guitar Pro als eerste draft. Voor de rest geven we elkaar veel vrijheid om daar op te schieten en accepteren we de meningen van de andere bandleden. Maar in principe schrijven dus, vrij klassiek, de gitaristen in de band de muziek. Douwe is onze arrangement meester en die zorg ervoor dat het catchy blijft. Bassist/vocalist Pieter Oevering schrijft de teksten. Soms heeft een nummer wel een werktitel en dat kan soms inspiratie opleveren, maar dat kan ook verworpen worden en dan krijgt het nummer een nieuw thema van Pieter.

De inbreng van producer Mendel bij de Leij op de nieuwe EP is ook wel heel goed.

Ja, Mendel komt uit de buurt van waar ik woon. We kenden elkaar al eerder. Sinds hij gestopt is bij Aborted stort hij zich steeds meer op produceren. We hebben er dit keer voor gekozen om te werken met iemand bij wie we fysiek kunnen aanschuiven.

Ik ontdek de laatste tijd steeds meer Friese bands zoals Oltas, Atmoran, Kjeld en meer. Hoe levendig is de scene in Friesland?

Van wat ik nog weet van de jaren negentig, toen ik nog vrij jong was, was de death metal scene hier heel groot. Eigenlijk wel zoals overal toen. Muziek leefde toen hier heel erg en dat heeft zeker ook zijn sporen nog achtergelaten begin jaren 2000. Toen is er een dip geweest, maar de laatste vier jaar begint het weer op te bloeien. Het is allemaal wel ons kent ons. We kennen elkaar allemaal wel persoonlijk. Elk jaar hebben we ook een Friesian Metal Night en daar komt dan de hele lokale scene op af. Dat is dik feest. We zijn een vrij hechte, maar competitieve scene. Maar wel op een positieve manier competitief. We hebben hier enkele grote podia zoals De Neushoorn en Iduna die nog wel aanbod in metal hebben, maar dat zijn meestal de grotere namen met soms wat local support. We hebben ook nog wel een enkele kroeg die soms wat metal programmeert. Dat aanbod is echter wel eens groter geweest.

Related posts

Frank Turner: Ik slaap niet meer op de grond

Boskat: We proberen vanuit het hart, niet het brein te werken

Tusky: We hebben ervoor gekozen dat de focus nu vooral naar de muziek gaat