Home » Avandra – Skylighting

Avandra – Skylighting

door Wouter van Hal
151 views 3 minuten leestijd

Avandra is hier in ons land geen onbekende bij de grote groep liefhebbers dat ieder jaar afreist naar Baarlo om het Progpower festival te bezoeken. Want het zou een grote naam worden op de line-up van 2020, mede door het grote succes van het vorige album Descender. Dit wereldwijd bejubelde album kwam in april 2019 uit en nu al is er een opvolger. 
Skylighting is het derde volledige album van de heren uit Puerto Rico. In 2011 oorspronkelijk ontstaan als éénmansproject maar werd al snel aangevuld tot een 4-koppige formatie. Nog steeds is oprichter, gitarist en zanger Christian Ayala Cruz de grote drijvende kracht achter de band. Op dit nieuwe album heeft hij een extra keyboard speler aangetrokken en heeft hij zelf deze functie neergelegd. Dit is het enige verschil wat dat betreft in vergelijk met het vorige album. Een ander verschil met het vorige album is dat er geen aanvullende grote namen zijn toegevoegd als gast. Daar waar op Descender onder andere Richard Henshall (Haken) en Kevin Moore (oa ex-Dream Theater) een aandeel hadden geleverd, doet de band het dit keer geheel op eigen kracht.  De medewerking van deze namen heeft er wel voor gezorgd dat de band wereldwijd werd opgepikt en een welverdiende plaats veroverde op het prestigieuze Limburgse festival.
Celestial Wreaths opent het nieuwe album met vingervlugge gitaarriffs en trekt de lijn van de voorganger moeiteloos door. Wederom heel erg technisch en gelaagd. Er gebeurd van alles om je heen als je het album via de koptelefoon afspeelt. Drummer Adrián Arroyo legt een basis neer in een superstrak tempo waarbij bassist Gabriel Alejandro Rodríguez er een dikke laag bas overheen legt. Zodra de zang van Christian aanzet is het plaatje compleet. Alles valt in elkaar en klopt gewoon. Dit is musiceren in de eredivisie van de melodieuze progmetal. De track is eigenlijk geschreven om de tijd te doden als los nummer waarin de hedendaagse wereld en de alles verwoestende pandemie wordt bezongen. Maar creativiteit kruipt waar het niet gaan kan en dus waren er in korte tijd nog een zestal nummers aan de lijst toegevoegd. Geen reis naar Europa moeten de heren gedacht hebben, dan maar een nieuw album uitbrengen. En we worden echt verwend want het album is prachtig geworden. Mijn favoriet is meteen het langste nummer van het album. Eternal Return is een epische track van ruim 9,5 minuut waarbij de opbouw enorm spannend is. De dubbellaagse gitaarpartijen zijn om te genieten en werken zich in 7 minuten naar een gitaar-keyboard battle. Dit moet live zo ongelooflijk gaaf zijn dat het de zaal compleet mee zal slepen. De drie nummers die hierachter aan komen blijven je vast houden in die trip. New Origins sluit het album instrumentaal af en laat je na afloop in een complete leegte achter…
Met Skylighting heeft Avandra wederom een album uitgebracht dat imponeert. Nu hopen dat de in de openingstrack bezongen ellende een keer eindigt en de 5 heren uiteindelijk voor oktober 2021 een hotelkamer in Kasteel de Berckt kunnen boeken.

 

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00