Home » Ayreon – Universal Migrator Pt 1 & 2 (2022 Remixed & Remastered)

Ayreon – Universal Migrator Pt 1 & 2 (2022 Remixed & Remastered)

door Maurice van der Zalm
593 views 2 minuten leestijd

Een maand geleden kondigde Arjen Anthony Lucassen, samen met Mascot Label Group, dat er in september 2023 weer drie liveshows zouden komen in 013. Een show met een unieke dolby-surroundervaring waar het album 01011001 integraal vertolkt gaat worden. Ondertussen zijn er, door de enorme vraag inmiddels twee extra shows bijgekomen die ook binnen luttele minuten uitverkocht waren. De Ayreongekte overstijgt daarmee, in de progwereld, de gekte rond het WK-voetbal.

In de slipstream van deze aandacht heeft Ayreon de albums The Dream Sequencer en Flight Of The Migrator opnieuw uitgebracht. Natuurlijk in een geremasterd 2022-jasje. De beide albums warden gelijktijdig in 2000 uitgebracht en was het vervolg op het ‘hitalbum’ Into The Electric Castle dat twee jaar daarvoor het levenslicht zag.

Hoewel de beide albums sterke overeenkomsten kent, hebben ze toch een andere inslag. The Dream Sequencer gaat eigenlijk verder waar The Final Experiment uit 1995 was gestopt en start in het jaar 2084 toen de allesvernietigende en laatste wereldoorlog al het leven op aarde heeft vernietigd en beweegt zich met terugwerkende kracht in elf composities naar het begin van de mensheid waarbij iedere compositie muzikaal een deel van de geschiedenis belicht. The Dream Sequencer is in het idee van de Universal Migrator het meer melodische album van de twee.

Bij de Flight Migrator gebruikt de laatste levende mens de Dream Sequencer om terug te gaan naar het moment van de Big Bang. Van daaruit wordt een Migrator gevolgd op zijn reis naar een planeet Aarde waar leven mogelijk zou kunnen zijn. Waar Dream Sequencer de meer mellowkant van Ayreon laat horen, bevat Flight Migrator de meer krachtige kant van Ayreon. Samen is Universal Migrator de ying-yang van Ayreon.

Voor beide albums wist Arjen Lucassen weer een keur aan artiesten te bereiken om mee te werken aan de albums. Zo vind je onder meer bijdragen van Neal Morse (Spock’s Beard / Transatlantic, Flying Colors), Edward Reekers (Kayak), Sir Russel Allen en Michael Romeo (Symphony X), Andi Deris (Helloween), Damian Wilson (Headspace / Threshold) en Bruce Dickinson (Iron Maiden) op het album. En niet te vergeten ook Floor Jansen (NIghtwish) die toen al vast lid van de Ayreonfamilie was, lang voordat alles en iedereen haar zou gaan ontdekken.

Ten aanzien van de originele albums kun je je collectie verder uitbreiden met bijzondere edities van de albums. Met gekleurd vinyl, met een bonus DVD, met unreleased audio en een comic artbook. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is hier bij Mascot Label Group te vinden.

Kijk ook eens naar

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00