Home Interview Beyond The Pale: Deze nummers gaan de eeuwigheid in en nooit meer weg

Beyond The Pale: Deze nummers gaan de eeuwigheid in en nooit meer weg

door Jochem van der Steen
3,9K views 7 minuten leestijd

De nog maar korte geschiedenis van de Nederlandse death metal band Beyond the Pale kende een tragische start . Opgericht gedurende de pandemie in 2020, toen nog als tweemansformatie met Johnny Derechos en Jeroen ‘Jerry Herrie’ van Donselaar, speelde de band op 27 april 2022 hun debuutshow tijdens Big Ass Metal Fest #33 in Utrecht. Gedurende de show kreeg Jeroen een hartstilstand op het podium en overleed. Toch betekende dat niet het einde van de band. Ik sprak met de voltallige band over hoe ze dit hebben ervaren en hoe ze de band toch nieuw leven hebben kunnen inblazen.


Op de editie van Big Ass Metal Fest van dit jaar maakte de band zijn terugkeer naar het podium. Dat was natuurlijk best bijzonder, vertelt Johnny. ‘’Het was ons eerste optreden na een heftige periode. Het was een heel intense, maar ook mooie avond. Eigenlijk was het alles waar we vooraf op hadden gehoopt. Een mooie balans tussen het vieren van Jeroen s leven en muzikale nalatenschap en een soort van herstart en nieuw begin. Die avond presenteerden we de nieuwe bezetting van Beyond The Pale – zonder Jeroen, maar met Geoffrey erbij op gitaar. ‘’

Gitarist Geoffrey Maas, ook bekend van Martyr, kwam min of meer bij toeval uit bij de band. Janneke kende hem al een hele tijd via social media. Uiteindelijk kwam Geoffrey langs bij de band voor een bakje koffie. Geoffrey: ‘’Het was niet echt een auditie. Het was meer kijken of er een klik was. Gelukkig was die er meteen en kreeg ik al snel de eer om me bij de band te mogen voegen.” Als het gaat om het combineren van de band met het al succesvolle Martyr geeft hij aan: ‘’Waar een wil is, is een weg’’.


Toch kunnen we ons voorstellen dat met het overlijden van Jeroen er aan is gedacht te stoppen met de band. Niet alleen vanwege het wegvallen van een oprichtend lid, maar ook vanwege de emotionele impact. Bassist Frank van Boven: “We hebben nooit echt serieus overwogen om te stoppen. We hebben er elkaar doorheen gesleept en dat heeft ons als band nog sterker gemaakt. Toen we voor de eerste keer na Jeroens overlijden weer gingen repeteren, was dat uiteraard zwaar. Maar we kwamen er snel achter dat met elkaar samen muziek maken ook zonder Jeroen leuk is. Desondanks was het wel pittig. De eerste keer zijn we na het spelen van éé nnummer bier gaan drinken. De strekking was: ‘OK, we kunnen het nog gelukkig’, maar we waren allemaal bekaf na dat nummer vanwege de emoties. Sindsdien gaat het steeds iets makkelijker. We blijven doen wat we zelf het liefste doen en wat Jeroen het liefste deed, gewoon rampetampen thrash-/death metal maken met mooie riffs Het avontuur begint nu eigenlijk opnieuw.”


De invloed van Jeroen op de nummers van het aankomende album is gigantisch, in die zin heeft hij een mooie nalatenschap achtergelaten. ‘’Alle nummers zijn creaties van Jeroen. We hebben die samen afgemaakt,” legt Johnny uit. “Het is zo de afsluiting van een periode. Deze nummers gaan de eeuwigheid in en nooit meer weg.”

STAAT VAN DIENST
De diverse bandleden hebben al een rijke staat van dienst. Zo begon Johnny met Jeroen bij thrash band Nuestros Derechos. Toen Jeroen naar Berlijn verhuisde, richtte hij met Frank death metal band Bloodgod op. Dat was een beetje de basis van Beyond The Pale toen Jeroen terug kwam naar Nederland. Er was even over nagedacht verder te gaan met Nuestros Derechos, maar er werd besloten dat een nieuwe band, zonder publiekverwachtingen een beter idee zou zijn.
Frank, ook wel bekend als de bassist van Disquiet, speelde eerder al in diverse coverbands, en nog steeds in een Slayer coverband: Player. Toen hij op Facebook las dat Johnny voor Bloodgod een bassist zocht, kwam hij bij die band. Na het stoppen van die band werd hij gevraagd voor Beyond The Pale, maar hij had wel wat twijfels of dat te combineren was met zijn andere bands. Uiteindelijk ging hij overstag en zong hij Beyond the Pale’s Storm En Drift ook in. Frank: ‘’Mijn vriendin zei, je krijgt altijd energie van die gasten. Doe het nou maar gewoon.”

Zangeres Janneke de Rooy startte haar carrière als death metal zangeres in 2005 met Why She Kills. Dat hield niet lang stand, waarop ze in 2008 haar eigen Paper Doll Decay begon. Na een EP en album gemaakt te hebben kwam ze bij Altar, maar die samenwerking verliep minder lekker. Toen kwam in 2020 het idee een all female death metal band te beginnen, een project waarmee ze nog steeds bezig is en waarvan er op korte termijn een album van uitkomt. Toen ze door Johnny werd gevraagd bij Beyond The Pale te komen ging het snel. “Het is belangrijk voor me dat ik me in een band veilig kan voelen. Dat iedereen eerlijk is naar elkaar en er geen verborgen agenda’s erop nahoudt.” Met een glimlach voegt ze nog toe: “ In eerste instantie dacht ik dat ik op auditie kwam, maar ik bleek al gewoon bij de band te zitten.”

Boudewijn heeft niet, zoals de andere leden, een metal achtergrond. Sterker nog, Beyond The Pale is zijn eerste metal band. Daarvoor verdiende hij zijn sporen in stoner band Container en een Red Hot Chilli Peppers- achtige band. Hij leerde Johnny en Jeroen kennen bij de oefenruimte van het Utrechtse dB’s en na wat biertjes besloten ze samen herrie te gaan maken.
Geoffrey groeide op met muziek, in de vorm van indorock en coverbands. Vanaf zijn 15e wilde hij al gitaar spelen. Nadat zijn neef hem Rust In Peace van Megadeth liet horen was hij verkocht. Na wat coverbandjes volgden een death metal band en metalcore band Drainlife. Dat was niet helemaal zijn ding en vervolgens zat hij vijf jar in Downcast Collission met Monica Janssen (bekend van X-Tinxion). Na een paar jaar pauze kwam Martyr op zijn pad, waar hij al vijf jaar in zit. “Toch zijn death en thrash mijn roots en dat vind ik tof om te spelen. Daarom vind ik het mooi om bij een leuke band naast Martyr te spelen.”


UTRECHTSE SCENE
In de basis kunnen we Beyond The Pale omschrijven als een Utrechtse band, hoewel lang niet alle leden exact uit Utrecht komen. Janneke’s situatie is helemaal een mooi geval “Ik ben geboren op de A27, tussen vier punten in. Maar ik ben ingeschreven in Bussum. Ik had gewoon haast om geboren te worden. Die ongeduldigheid is er wel een beetje gebleven, haha.”

Maar hoe is die Utrechtse metal scene dan eigenlijk? Johnny: “Die scene speelt vooral rondom dB’s, dat is de ruimte waar heel veel bands elkaar ontmoeten. Die zaal is ook perfect voor bands die wat ervaring moeten opdoen, zo’n zaal waar je het zweet kunt ruiken. Ze hebben een breed aanbod van rockabilly tot hiphop en extreme black metal. Ik denk dat rondom black metal met bands als Terzij De Horde er wel echt een kliek is. Maar toen het met dB’s niet zo goed ging in corona tijd en daarom de tent tijdelijk dicht moest, er ook nog eens een brand bij de buren ontstond die oversloeg naar hen, sloeg de metalscene de handen ineen. Er werd een benefiet verzamelalbum gemaakt dat waanzinnig goed liep. We hadden de gunfactor mee. Op een gegeven moment was het zelfs even de best verkopende metal cd op Bandcamp. Een andere verbindende factor is Sidney Simon, die Big Ass Metalfest al sinds jaar en dag organiseert. Die programmering gaat alle kanten op met traditionele heavy metal, maar ook grindcore. Hij biedt daarmee een heel mooi podium voor beginnende bands.”

De band is nu bezig met het opnemen van hun EP die naar alle waarschijnlijkheid in september uitkomt en hopen veel te mogen optreden de komende tijd. Lekker live rampetampen metal spelen. Niet te moeilijk, wel heel energiek.

Kijk ook eens naar